skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną i prostą galaretkę z kompotu z żelatyną? Bardzo proste! Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź czystą wodę, nie z kranu, aby nie zepsuć galaretki nieprzyjemnymi smakami. Możesz wziąć dowolny kompot, sklepowy lub domowy, świeżo ugotowany lub w puszkach. Zrobiłam galaretkę z dwóch rodzajów kompotu-kupionego w sklepie z białej wiśni i domowej roboty z żurawiny. Jako przykład przepisu wybrałem kompot żurawinowy.
Krok 2:
Żelatynę zalać zimną, czystą wodą i pozostawić na 15 minut do spęcznienia. Żelatyna jest lepsza do deserów - jest mniejsza i bardziej przejrzysta. Miałem pod ręką zwykłą grubokrystaliczną żelatynę o wyraźnym żółtym kolorze i lekko rozjaśniła kompot żurawinowy, nadając mu żółtawy odcień. Musiałem dodać trochę bardziej skoncentrowanego soku z jagód. Ale w przypadku jasnożółtego kompotu z białej wiśni kolor stał się bardziej nasycony i piękny.
Krok 3:
Z kompotu wyjmij jagody lub owoce, w zależności od tego, z czego zrobiony jest kompot, i rozprowadź je w szklankach lub miseczkach.
Krok 4:
Kompot w razie potrzeby przecedzić przez sito, aby odciąć drobne kawałki owoców. Następnie wlej do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. W razie potrzeby dodaj cukier do kompotu do smaku i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Początkowo miałem słodki kompot, więc nie dodawałem dodatkowego cukru, aby galaretka nie była mdła.
Krok 5:
Spuchniętą żelatynę można rozpuścić w osobnej patelni na małym ogniu, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Ale nie jest to konieczne, ponieważ dobrze spuchnięta żelatyna szybko i bez grudek rozpuści się we wrzącym kompocie.
Krok 6:
Lekko schłodzić kompot z żelatyną i wlać do szklanek lub misek z jagodami. Nie nalewaj od razu gorącego kompotu, ponieważ szkło galaretki może pęknąć z powodu nagłej różnicy temperatur.
Krok 7:
Całkowicie schłodź deser w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na noc. Smacznego!
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
im bardziej skoncentrowany kompot,tym bogatszy kolor i smak galaretki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kompot - 60 kcal/100g