galaretka z kompotu z żelatyną

pyszne, jasne, szybkie, proste, dwuskładnikowe! Galaretka z kompotu z żelatyną to łatwy, niedrogi deser o każdej porze roku, który przygotujesz w 30 minut. Możesz zmienić jego nasycenie, dodając wodę. Możesz użyć dowolnego kompotu: z suszonymi owocami, świeżymi lub mrożonymi jagodami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 77 % 10 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną i prostą galaretkę z kompotu z żelatyną? Bardzo proste! Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź czystą wodę, nie z kranu, aby nie zepsuć galaretki nieprzyjemnymi smakami. Możesz wziąć dowolny kompot, sklepowy lub domowy, świeżo ugotowany lub w puszkach. Zrobiłam galaretkę z dwóch rodzajów kompotu-kupionego w sklepie z białej wiśni i domowej roboty z żurawiny. Jako przykład przepisu wybrałem kompot żurawinowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać zimną, czystą wodą i pozostawić na 15 minut do spęcznienia. Żelatyna jest lepsza do deserów - jest mniejsza i bardziej przejrzysta. Miałem pod ręką zwykłą grubokrystaliczną żelatynę o wyraźnym żółtym kolorze i lekko rozjaśniła kompot żurawinowy, nadając mu żółtawy odcień. Musiałem dodać trochę bardziej skoncentrowanego soku z jagód. Ale w przypadku jasnożółtego kompotu z białej wiśni kolor stał się bardziej nasycony i piękny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z kompotu wyjmij jagody lub owoce, w zależności od tego, z czego zrobiony jest kompot, i rozprowadź je w szklankach lub miseczkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kompot w razie potrzeby przecedzić przez sito, aby odciąć drobne kawałki owoców. Następnie wlej do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. W razie potrzeby dodaj cukier do kompotu do smaku i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Początkowo miałem słodki kompot, więc nie dodawałem dodatkowego cukru, aby galaretka nie była mdła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuchniętą żelatynę można rozpuścić w osobnej patelni na małym ogniu, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Ale nie jest to konieczne, ponieważ dobrze spuchnięta żelatyna szybko i bez grudek rozpuści się we wrzącym kompocie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko schłodzić kompot z żelatyną i wlać do szklanek lub misek z jagodami. Nie nalewaj od razu gorącego kompotu, ponieważ szkło galaretki może pęknąć z powodu nagłej różnicy temperatur.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Całkowicie schłodź deser w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na noc. Smacznego!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

im bardziej skoncentrowany kompot,tym bogatszy kolor i smak galaretki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kompot - 60   kcal/100g

Podobne przepisy