skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Użyj Nie świeżego, ale suszonego groszku, który jest sprzedawany na wagę lub w opakowaniach. Obierz warzywa i umieść je w wodzie.
Krok 2:
Suszone groszek spłukać w kilku wodach, a następnie zalać ciepłą wodą w głębokiej misce i pozostawić na 40 minut do spęcznienia.
Krok 3:
Zdejmij wołowinę z folii i żył, dokładnie spłucz wodą i pokrój na małe kawałki.
Krok 4:
Włóż wołowinę do rondla lub rondla, dodaj 3 liście laurowe i zalej gorącą wodą. Gotuj przez 40 minut na średnim ogniu. Podczas gotowania usuń powstałą pianę łyżką cedzakową. Nie solić wody podczas gotowania!
Krok 5:
Spuchnięty groszek wlać do kotła lub patelni z nieprzywierającym dnem. Wlej sodę oczyszczoną-w żadnym wypadku nie zwiększaj porcji, w przeciwnym razie groszek & quot;wciągnie & quot; w jego nieprzyjemny smak. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut na minimalnym ogniu. Uważnie monitoruj zawartość pojemnika - obficie utworzy się piana. Następnie wyłącz ogrzewanie i wrzuć groszek do durszlaka, spłucz. Dzięki sodzie powierzchnia roślin strączkowych zmięknie.
Krok 6:
Opłucz kocioł i wlej z powrotem umyty groszek. W tym momencie wołowina również się ugotuje. Dodaj go wraz z bulionem z patelni do kotła, usuwając liście laurowe - już nadały swój smak bulionowi.
Krok 7:
Pokrój ziemniaki na średnie kawałki, a cebulę i marchewkę na małe kawałki. Wlać do kotła.
Krok 8:
Wlać ciepłą wodę, dodać sól i zmielony czarny pieprz do smaku, ułożyć 2 liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować pierwsze danie na średnim ogniu przez około 20 minut. Na samym końcu gotowania dodaj do niego posiekaną pietruszkę lub koperek, możesz dodać suszony tymianek (tymianek, cząber).
Krok 9:
Wlej zupę grochową do misek lub misek, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj. Takie pierwsze danie jest bardzo smaczne z krakersami czosnkowymi, chlebem czarnym lub żytnim, śmietaną lub majonezem.
zupa grochowa z wołowiną jest trudnym daniem do przygotowania, ale okazuje się tak smaczna, że będzie warta całego wysiłku, aby ją stworzyć. Wskazane jest moczenie suszonego groszku wieczorem, jeśli planujesz zrobić zupę rano na lunch. Możesz gotować groszek bez dodawania sody, ale po ugotowaniu pierwszą wodę należy spuścić i ponownie napełnić płatki ciepłą wodą, gotować około 1-1, 5 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Groszek żółty - 303 kcal/100g