zupa grochowa z wołowiną

zupa grochowa z wołowiną-pyszna i bardzo satysfakcjonująca! To pierwsze danie uwielbiają nie tylko dorośli, ale także dzieci, zwłaszcza jeśli podasz je do stołu z krakersami czosnkowymi, tostami lub grzankami.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 14 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 55 % 21 g
164 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Użyj Nie świeżego, ale suszonego groszku, który jest sprzedawany na wagę lub w opakowaniach. Obierz warzywa i umieść je w wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone groszek spłukać w kilku wodach, a następnie zalać ciepłą wodą w głębokiej misce i pozostawić na 40 minut do spęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdejmij wołowinę z folii i żył, dokładnie spłucz wodą i pokrój na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż wołowinę do rondla lub rondla, dodaj 3 liście laurowe i zalej gorącą wodą. Gotuj przez 40 minut na średnim ogniu. Podczas gotowania usuń powstałą pianę łyżką cedzakową. Nie solić wody podczas gotowania!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuchnięty groszek wlać do kotła lub patelni z nieprzywierającym dnem. Wlej sodę oczyszczoną-w żadnym wypadku nie zwiększaj porcji, w przeciwnym razie groszek & quot;wciągnie & quot; w jego nieprzyjemny smak. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut na minimalnym ogniu. Uważnie monitoruj zawartość pojemnika - obficie utworzy się piana. Następnie wyłącz ogrzewanie i wrzuć groszek do durszlaka, spłucz. Dzięki sodzie powierzchnia roślin strączkowych zmięknie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz kocioł i wlej z powrotem umyty groszek. W tym momencie wołowina również się ugotuje. Dodaj go wraz z bulionem z patelni do kotła, usuwając liście laurowe - już nadały swój smak bulionowi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ziemniaki na średnie kawałki, a cebulę i marchewkę na małe kawałki. Wlać do kotła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać ciepłą wodę, dodać sól i zmielony czarny pieprz do smaku, ułożyć 2 liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować pierwsze danie na średnim ogniu przez około 20 minut. Na samym końcu gotowania dodaj do niego posiekaną pietruszkę lub koperek, możesz dodać suszony tymianek (tymianek, cząber).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej zupę grochową do misek lub misek, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj. Takie pierwsze danie jest bardzo smaczne z krakersami czosnkowymi, chlebem czarnym lub żytnim, śmietaną lub majonezem.

zupa grochowa z wołowiną jest trudnym daniem do przygotowania, ale okazuje się tak smaczna, że będzie warta całego wysiłku, aby ją stworzyć. Wskazane jest moczenie suszonego groszku wieczorem, jeśli planujesz zrobić zupę rano na lunch. Możesz gotować groszek bez dodawania sody, ale po ugotowaniu pierwszą wodę należy spuścić i ponownie napełnić płatki ciepłą wodą, gotować około 1-1, 5 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Groszek żółty - 303   kcal/100g

Podobne przepisy