skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do robienia ciastek ptifura wybrałam biszkopt czekoladowy. Będzie potrzebował: jajek, cukru, mąki, kakao, soli, oleju roślinnego do smarowania formy.
Krok 2:
Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Ubij żółtka mikserem z połową normy cukru na gęstą lekką masę (5-7 minut).
Krok 3:
W czystym, suchym pojemniku ubij białka. Najpierw przy minimalnej prędkości do miękkich szczytów. Następnie zwiększ prędkość, ubij, dodając pozostały cukier w małych porcjach. Aby uzyskać stabilność białek, dodaj sól. Ubijaj do twardych szczytów. Białka w odwróconym pojemniku powinny być nieruchome.
Krok 4:
Dodaj połowę ubitych białek do żółtek. Mieszaj szpatułką delikatnymi ruchami od dołu do góry.
Krok 5:
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać. Wlej połowę przesianej mąki kakaowej, delikatnie wymieszaj ruchami od dołu do góry. Możesz dodać mąkę przez sito, aby bardziej wzbogacić ją w tlen. W ten sposób biszkopt będzie lepiej rosnąć.
Krok 6:
Podobnie wprowadź pozostałe białka, wymieszaj. Następnie resztę mąki z kakao dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz zwiewne jednorodne ciasto.
Krok 7:
Włóż ciasto do formy, której spód przykryj naoliwionym pergaminem. Boki formy nie muszą być smarowane, aby biszkopt unosił się, jakby przylegał do krawędzi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Przez pierwsze 20 minut nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł.
Krok 8:
Schłodzić gotowy biszkopt, wyjąć z formy. Lepiej jest pozostawić biszkopt na 6-8 godzin, aby mniej się kruszył podczas krojenia. Pokrój biszkopt na 3 identyczne ciasta.
Krok 9:
Dwa dolne ciasta położyłem jeden na drugim i pokroiłem w paski. Paski trafią do kwadratowych ptifur, części boczne do okrągłych.
Krok 10:
Do kremu potrzebne będą: żółtko, cukier, mleko, masło, koniak, kakao, wanilina. Do polewy czekolada i masło. Do warstwy i dekoracji wziąłem: dżem, sok, orzeszki ziemne, wiórki kokosowe.
Krok 11:
W przypadku kremu połącz żółtko z mlekiem w rondlu, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 12:
Dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 13:
Na małym ogniu doprowadzić masę do zgęstnienia, ciągle mieszając, aby żółtko się nie zsiadło. Powstały syrop mleczny jest dobrze schłodzony, aby przyszły krem był bardziej stabilny.
Krok 14:
Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem waniliowym, aż będzie puszyste. Dodaj 1-2 łyżki schłodzonego syropu, jednocześnie ubijając.
Krok 15:
Pod koniec ubijania dodaj koniak. Powinien uzyskać jednorodny krem maślany.
Krok 16:
Dolne paski biszkoptu nasączyłem sokiem (miałem winogronowy). Posmarowałem kremem, przykryłem górnymi paskami i ponownie warstwą kremu. Zmieszałem trochę kremu z kakao i udekorowałem ciasta na wierzchu kulinarnej strzykawki.
Krok 17:
Na górnym cieście biszkoptu odciąłem górę i wycięłem puste miejsca na ciasta okrągłym wycięciem. Zostały na nich również boczne części dwóch innych ciast. Nasmarowałem połowę okrągłych półfabrykatów dżemem(czarny morodin). Na wierzchu przykryłem drugą połową kół biszkoptowych.
Krok 18:
W przypadku lukru czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić na małym ogniu z masłem. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić masę do jednorodności. Pozostaw lukier do ostygnięcia.
Krok 19:
Przykryj okrągłe ptifury lukrem na wierzchu.
Krok 20:
Niech lukier trochę wyschnie i udekoruj płatkami kokosowymi i posiekanymi prażonymi orzechami. Dekorację i nadzienie do ciast można wybrać dowolnie i smakowo. Umieść gotowe ciasta w lodówce na 1-2 godziny, aby krem i lukier ustabilizowały się, a ciasta namoczyły. Miłego picia herbaty!
Ptifury mogą być również wykonane z kruchego, parzonego ciasta. Może być niesłodzona wersja z nadzieniem z pasztetu, ryb, sera itp.
ciasta dobrze podawać na bankietach lub w formie bufetu. Każdy może wybrać deser zgodnie ze swoimi preferencjami lub spróbować kilku smaków.
szanujemy ciasta biszkoptowe, więc dla ptifur wybrałem bazę ciastek biszkoptowych. Przy okazji pojawiły się ciasta, ponieważ nagle trzeba było zorganizować stół dla dzieci. Dzieci bardzo lubiły deser, a ciastka zjadły od razu z lukrem.
tak, a dorośli nie mieli nic przeciwko zjedzeniu miniaturowego deseru. To prawda, że dla nich pozostało dosłownie jeden kęs).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g