ciasta ptifura

różne miniaturowe ciasteczka na jeden kęs. Pod nazwą ptyfury zawsze rozumie się asortyment ciast, które mają to samo ciasto, ale różne nadzienie lub inny projekt. Mały rozmiar deseru pozwala zjeść go od razu, nawet bez gryzienia.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 25 listopada-1 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 62 % 37 g
319 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do robienia ciastek ptifura wybrałam biszkopt czekoladowy. Będzie potrzebował: jajek, cukru, mąki, kakao, soli, oleju roślinnego do smarowania formy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Ubij żółtka mikserem z połową normy cukru na gęstą lekką masę (5-7 minut).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W czystym, suchym pojemniku ubij białka. Najpierw przy minimalnej prędkości do miękkich szczytów. Następnie zwiększ prędkość, ubij, dodając pozostały cukier w małych porcjach. Aby uzyskać stabilność białek, dodaj sól. Ubijaj do twardych szczytów. Białka w odwróconym pojemniku powinny być nieruchome.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj połowę ubitych białek do żółtek. Mieszaj szpatułką delikatnymi ruchami od dołu do góry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąkę wymieszać z kakao, przesiać. Wlej połowę przesianej mąki kakaowej, delikatnie wymieszaj ruchami od dołu do góry. Możesz dodać mąkę przez sito, aby bardziej wzbogacić ją w tlen. W ten sposób biszkopt będzie lepiej rosnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podobnie wprowadź pozostałe białka, wymieszaj. Następnie resztę mąki z kakao dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz zwiewne jednorodne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do formy, której spód przykryj naoliwionym pergaminem. Boki formy nie muszą być smarowane, aby biszkopt unosił się, jakby przylegał do krawędzi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Przez pierwsze 20 minut nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić gotowy biszkopt, wyjąć z formy. Lepiej jest pozostawić biszkopt na 6-8 godzin, aby mniej się kruszył podczas krojenia. Pokrój biszkopt na 3 identyczne ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dwa dolne ciasta położyłem jeden na drugim i pokroiłem w paski. Paski trafią do kwadratowych ptifur, części boczne do okrągłych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do kremu potrzebne będą: żółtko, cukier, mleko, masło, koniak, kakao, wanilina. Do polewy czekolada i masło. Do warstwy i dekoracji wziąłem: dżem, sok, orzeszki ziemne, wiórki kokosowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W przypadku kremu połącz żółtko z mlekiem w rondlu, mieszaj, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cukier, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na małym ogniu doprowadzić masę do zgęstnienia, ciągle mieszając, aby żółtko się nie zsiadło. Powstały syrop mleczny jest dobrze schłodzony, aby przyszły krem był bardziej stabilny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem waniliowym, aż będzie puszyste. Dodaj 1-2 łyżki schłodzonego syropu, jednocześnie ubijając.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pod koniec ubijania dodaj koniak. Powinien uzyskać jednorodny krem maślany.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dolne paski biszkoptu nasączyłem sokiem (miałem winogronowy). Posmarowałem kremem, przykryłem górnymi paskami i ponownie warstwą kremu. Zmieszałem trochę kremu z kakao i udekorowałem ciasta na wierzchu kulinarnej strzykawki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na górnym cieście biszkoptu odciąłem górę i wycięłem puste miejsca na ciasta okrągłym wycięciem. Zostały na nich również boczne części dwóch innych ciast. Nasmarowałem połowę okrągłych półfabrykatów dżemem(czarny morodin). Na wierzchu przykryłem drugą połową kół biszkoptowych.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W przypadku lukru czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić na małym ogniu z masłem. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić masę do jednorodności. Pozostaw lukier do ostygnięcia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj okrągłe ptifury lukrem na wierzchu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Niech lukier trochę wyschnie i udekoruj płatkami kokosowymi i posiekanymi prażonymi orzechami. Dekorację i nadzienie do ciast można wybrać dowolnie i smakowo. Umieść gotowe ciasta w lodówce na 1-2 godziny, aby krem i lukier ustabilizowały się, a ciasta namoczyły. Miłego picia herbaty!

Ptifury mogą być również wykonane z kruchego, parzonego ciasta. Może być niesłodzona wersja z nadzieniem z pasztetu, ryb, sera itp.
ciasta dobrze podawać na bankietach lub w formie bufetu. Każdy może wybrać deser zgodnie ze swoimi preferencjami lub spróbować kilku smaków.
szanujemy ciasta biszkoptowe, więc dla ptifur wybrałem bazę ciastek biszkoptowych. Przy okazji pojawiły się ciasta, ponieważ nagle trzeba było zorganizować stół dla dzieci. Dzieci bardzo lubiły deser, a ciastka zjadły od razu z lukrem.
tak, a dorośli nie mieli nic przeciwko zjedzeniu miniaturowego deseru. To prawda, że dla nich pozostało dosłownie jeden kęs).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy