zupa rybna z sardynek w puszkach

proste, pyszne, w pośpiechu, na każdy dzień! Zupa rybna z sardynek w puszkach będzie idealną opcją dla tych, którzy się spieszą, ale chcą zjeść pyszny posiłek. Ugotujesz go w 30 minut, nawet krócej. Można go dowolnie urozmaicić, dodając inne zboża, warzywa, zioła, przyprawy!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
36 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę rybną z sardynek w puszkach? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Sardynki można przyjmować zarówno w oleju, jak i sosie pomidorowym. Biorę sardynki w sosie pomidorowym, aby zupa miała bogaty pomidorowy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wymaganą ilość wody do garnka do gotowania zupy, podpal i zagotuj. Obierz ziemniaki, spłucz z brudu i pokrój na kawałki. Opłucz ryż w zimnej wodzie. Do wrzącej wody dodaj pokrojone ziemniaki i umyty ryż. Gotuj przez 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę osobno. Drobno posiekaj cebulę. Marchewki można zetrzeć lub pokroić na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż cebulę z marchewką przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej sok pomidorowy na patelnię do warzyw. Smaż warzywa w soku przez minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotową pieczeń do garnka z zupą. Dodaj sardynki. Wlej trochę soli i przypraw do rondla. Jako przyprawa ograniczyłem się tylko do mielonego pieprzu. Gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Ryż i ziemniaki powinny stać się miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zupa rybna jest gotowa! Zdejmij garnek z ognia, wlej zupę do misek i podawaj. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Sardynki konserwowe - 221   kcal/100g

Podobne przepisy