skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę rybną z sardynek w puszkach? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Sardynki można przyjmować zarówno w oleju, jak i sosie pomidorowym. Biorę sardynki w sosie pomidorowym, aby zupa miała bogaty pomidorowy smak.
Krok 2:
Wlej wymaganą ilość wody do garnka do gotowania zupy, podpal i zagotuj. Obierz ziemniaki, spłucz z brudu i pokrój na kawałki. Opłucz ryż w zimnej wodzie. Do wrzącej wody dodaj pokrojone ziemniaki i umyty ryż. Gotuj przez 15 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę osobno. Drobno posiekaj cebulę. Marchewki można zetrzeć lub pokroić na duże kawałki.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż cebulę z marchewką przez 2-3 minuty.
Krok 5:
Następnie wlej sok pomidorowy na patelnię do warzyw. Smaż warzywa w soku przez minutę.
Krok 6:
Włóż gotową pieczeń do garnka z zupą. Dodaj sardynki. Wlej trochę soli i przypraw do rondla. Jako przyprawa ograniczyłem się tylko do mielonego pieprzu. Gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Ryż i ziemniaki powinny stać się miękkie.
Krok 7:
Zupa rybna jest gotowa! Zdejmij garnek z ognia, wlej zupę do misek i podawaj. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Sardynki konserwowe - 221 kcal/100g