Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i jajkiem

Lekki, wiosenny, prosty i bardzo smaczny - do każdego posiłku. W naszej rodzinie sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i jajkiem jest bardzo popularna. A wszystko dlatego, że taka kapusta jest smaczniejsza i bardziej miękka niż biała kapusta, a jeśli zastąpisz majonez kwaśną śmietaną lub jogurtem, sałatki na jej bazie są bardzo lekkie. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 23 % 3 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem i jajkiem? Przede wszystkim ugotuj jajka. Aby to zrobić, napełnij je zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować we wrzącej wodzie, na średnim ogniu przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Pozostaw je do ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do sałatki weź świeżą kapustę pekińską. Zdejmij z niego górne, zwietrzałe arkusze i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórek, usuń ogony i pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce sałatkowej połącz pokrojone ogórki z kapustą pekińską. Schłodzone jajka obrać ze skorupek, pokroić i dodać do miski do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz pióra szalotki pod bieżącą wodą i lekko osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Posiekaj zieloną cebulę i dodaj ją do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i dobrze wymieszaj. Pozostaw sałatkę na chwilę w lodówce, aby ostygła. Przed podaniem przenieś sałatę do salaterki. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

Jeśli pilnie potrzebujesz przygotować przekąskę lub lekką sałatkę, taka sałatka zawsze może przyjść na ratunek. Przygotowanie zajmie bardzo mało czasu, a produkty do jego przygotowania są prawie zawsze w lodówce.
jeśli potrzebujesz bardziej satysfakcjonującej i pożywnej sałatki, możesz dodać do niej gotowaną pierś z kurczaka lub wędzone mięso z kurczaka. Aby uzyskać niezwykły owocowy smak, możesz uzupełnić sałatkę plasterkami pomarańczy.
kapusta pekińska świetnie nadaje się do robienia lekkich sałatek dietetycznych. Jest soczysty i delikatny w smaku, bogaty w różne witaminy. Dania z niego są odpowiednie dla wszystkich członków rodziny.
zamiast majonezu gotową sałatkę można doprawić kwaśną śmietaną lub oliwą z oliwek z sokiem z cytryny.
taka sałatka jest idealnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. I każdego dnia możesz przygotować sałatkę o nowym smaku, po prostu zastępując jakiś składnik.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy