zupa solanka z oliwkami kiełbasa i cytryną

niesamowite, jasne, najsmaczniejsze, na każdą okazję! Zupa solanka z oliwkami, kiełbasą i cytryną, obfita i bogata, spodoba się każdemu bez wyjątku. Jeśli chcesz lżejszej opcji, Pomiń ziemniaki. Z kwaśną śmietaną lub bez-to idealna uczta dla miłośników pierwszych dań!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 36 % 4 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z oliwkami, kiełbasą i cytryną? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Im bardziej zróżnicowany jest zestaw kiełbas, tym smaczniejsza i bogatsza będzie zupa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę, spłucz czystą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w cienkie kostki lub małe kostki, jak zwykle.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij ziemniaki do bulionu lub wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować do miękkości (zajmie to od 10 do 25 minut, w zależności od wielkości ziemniaków i odmiany).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj cebulę, pokrój marchewkę ręcznie w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce. W razie potrzeby posiekaj ogórki kiszone w kostkach, kostkach lub zetrzyj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem podsmaż boczek pokrojony na małe kawałki, aż tłuszcz się rozpuści. Jeśli jest mało tłuszczu, dodaj bardzo mało bezwonnego oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę i marchewkę do patelni. Smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż warzywa się zrumienią. Zajmie to około 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij ogórki i koncentrat pomidorowy na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszając, gotuj na dużym ogniu przez około 10-20 minut. Aby zapobiec przypaleniu się smażenia, nabierz bulion z garnka za pomocą chochli i dodaj na patelnię. Ogień umiarkowany i dusić sos pomidorowy, aż wszystkie składniki będą gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie pokrój kiełbasę. Wybierz metodę cięcia dla siebie, mogą to być cienkie paski lub małe kwadraty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój cytrynę w cienkie plasterki, pozostaw oliwki w całości lub pokrój na 2-4 części. Jeśli używasz pomidorów cherry, posiekaj je na ćwiartki.Wiśnie mają zwykle słodkawy smak, dzięki czemu smak gotowej mieszanki jest bardziej zrównoważony. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyślij pieczeń pomidorową do garnka z ziemniakami, zmaksymalizuj płomień.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po ponownym ugotowaniu wyślij kiełbasę do zupy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po kilku sekundach wyślij oliwki, pomidory, cytrynę i czosnek na patelnię. Spróbuj soli, dodaj wymaganą ilość, ale pamiętaj, że w miarę nalegania solanka stanie się bardziej słona(kwaśna) z ogórków, oliwek, kiełbasy i cytryny. Dodaj posiekane warzywa i plasterki cytryny. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw mieszankę na co najmniej 15 minut. Po 5 minutach zaparzania wyłowić z zupy plasterki cytryny, w przeciwnym razie skórka może dać gorycz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas serwowania posyp mieszankę mielonym pieprzem i zaoferuj każdemu na talerzu okrąg cytryny. Bardzo smaczne ze śmietaną!

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy