ziemniaki z kapustą w piekarniku

zwykłych produktów, bardzo proste i łatwe, na co dzień! Ziemniaki z kapustą w piekarniku pokochasz od pierwszej próby. To zaskakująco smaczny dodatek do każdego dania mięsnego. Ponadto można go podawać samodzielnie, z sosami, sałatkami. Danie jest odpowiednie dla wegan i osób poszczących.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 53 % 9 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z kapustą w piekarniku? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Dokładnie umyj warzywa w ciepłej wodzie i osusz. Jajko również umyć i osuszyć serwetką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń łodygę z kapusty i pokrój ją na duże kawałki, włóż do rondla o odpowiednich rozmiarach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, pokrój w średnią kostkę i dodaj do garnka z kapustą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub paski. Dodaj posiekaną cebulę do garnka z warzywami. Możesz wziąć absolutnie dowolny łuk, ale pamiętaj, że czerwony po obróbce cieplnej staje się niezbyt apetycznym kolorem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij warzywa w garnku wodą i solą. Umieść garnek na kuchence na średnim ogniu i gotuj po ugotowaniu do miękkości. Zajmie to około 10-15 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Następnie spuść wodę z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego połowę gotowanych warzyw, spłaszcz. Zetrzyj ser na średniej tarce, podziel na dwie części. Posyp pierwszą połową wierzchu warzyw. Ułóż resztę warzyw na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce rozbij jajko i dodaj resztę startego sera, pieprz i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Równomiernie posmaruj wierzch warzyw masą jajeczno-serową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyte pomidory pokrój ostrym nożem w kółka i połóż na powierzchni warzyw z nadzieniem. Dodaj trochę soli do pomidorów i pieprzu, jeśli chcesz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż formę do gorącego piekarnika i piecz ziemniaki z kapustą przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij formę z piekarnika i podawaj natychmiast.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy