owsianka jęczmienna w powolnej kuchence na mleku

Jedna z najzdrowszych i najbardziej pożywnych zbóż. Chcę zaoferować prosty przepis na gotowanie owsianki mlecznej w powolnej kuchence. Przepis na owsiankę jęczmienną uzupełni skarbonkę Twojej wiedzy kulinarnej. Owsianka jęczmienna gotowana na mleku okazuje się niezwykle smaczna, satysfakcjonująca i zdrowa.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 66 % 19 g
146 kcal
IG: 20 / 55 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować owsiankę jęczmienną w powolnej kuchence na mleku, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mleko o minimalnej zawartości tłuszczu, w przeciwnym razie ucieknie z multicookera. Jeśli mleko jest tłuste, można je połączyć z wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nasmaruj miskę multicookera na dnie i wzdłuż ścian kawałkiem masła. I zostaw trochę oleju w samej misce. Po co smarować miskę olejem? Jest to konieczne, aby mleko nie próbowało uciec z powolnej kuchenki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przepłucz kaszę jęczmienną kilka razy w zimnej wodzie, aby woda po spłukaniu była czysta i prawie czysta. Zanieczyszczenia i łuski natychmiast wypłyną na powierzchnię i można je spuścić razem z wodą. Spuść nadmiar wody ze zbóż. Jeśli w misce pozostanie trochę wody-w porządku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż umytą kaszę jęczmienną do miski multicookera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij płatki mlekiem. Dodaj szczyptę soli i cukru do miski. Wszystko wymieszaj. Uwielbiam słodką owsiankę i określoną ilość cukru mi wystarcza. Ale możesz dodać lub zmniejszyć jego ilość według własnych upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść miskę w powolnej kuchence, przykryj i włącz tryb "owsianka mleczna" na 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy, że owsianka jest gotowa. Owsianka jest dość gęsta, ponieważ kasza jęczmienna dobrze wchłania płyn. Jeśli chcesz, aby owsianka była płynna, możesz dodać gorące mleko do gotowej owsianki i dobrze wymieszać. Pachnąca, smaczna i delikatna owsianka jest gotowa!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż gotową owsiankę do przygotowanych talerzy i podawaj na gorąco. Uzupełnij owsiankę małym kawałkiem masła lub świeżymi jagodami. Smacznego!

pyszne, sycące i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Gotową owsiankę można przechowywać w lodówce przez 1-3 dni, ale jeśli to konieczne, podgrzej ją w kuchence mikrofalowej i dodaj trochę mleka lub wody, ponieważ po odstawieniu owsianka stanie się jeszcze grubsza.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy