skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować owsiankę jęczmienną w powolnej kuchence na mleku, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mleko o minimalnej zawartości tłuszczu, w przeciwnym razie ucieknie z multicookera. Jeśli mleko jest tłuste, można je połączyć z wodą.
Krok 2:
Nasmaruj miskę multicookera na dnie i wzdłuż ścian kawałkiem masła. I zostaw trochę oleju w samej misce. Po co smarować miskę olejem? Jest to konieczne, aby mleko nie próbowało uciec z powolnej kuchenki.
Krok 3:
Przepłucz kaszę jęczmienną kilka razy w zimnej wodzie, aby woda po spłukaniu była czysta i prawie czysta. Zanieczyszczenia i łuski natychmiast wypłyną na powierzchnię i można je spuścić razem z wodą. Spuść nadmiar wody ze zbóż. Jeśli w misce pozostanie trochę wody-w porządku.
Krok 4:
Włóż umytą kaszę jęczmienną do miski multicookera.
Krok 5:
Napełnij płatki mlekiem. Dodaj szczyptę soli i cukru do miski. Wszystko wymieszaj. Uwielbiam słodką owsiankę i określoną ilość cukru mi wystarcza. Ale możesz dodać lub zmniejszyć jego ilość według własnych upodobań.
Krok 6:
Umieść miskę w powolnej kuchence, przykryj i włącz tryb "owsianka mleczna" na 40 minut.
Krok 7:
Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy, że owsianka jest gotowa. Owsianka jest dość gęsta, ponieważ kasza jęczmienna dobrze wchłania płyn. Jeśli chcesz, aby owsianka była płynna, możesz dodać gorące mleko do gotowej owsianki i dobrze wymieszać. Pachnąca, smaczna i delikatna owsianka jest gotowa!
Krok 8:
Włóż gotową owsiankę do przygotowanych talerzy i podawaj na gorąco. Uzupełnij owsiankę małym kawałkiem masła lub świeżymi jagodami. Smacznego!
pyszne, sycące i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Gotową owsiankę można przechowywać w lodówce przez 1-3 dni, ale jeśli to konieczne, podgrzej ją w kuchence mikrofalowej i dodaj trochę mleka lub wody, ponieważ po odstawieniu owsianka stanie się jeszcze grubsza.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jęczmień zwinięty jasny - 349 kcal/100g
- Jęczmień szkocki - 348 kcal/100g
- Kasza jęczmienna - 343 kcal/100g
- Płatki jęczmienne - 315 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g