Zupa grzybowa z jęczmieniem i ziemniakami

gorący, sycący, apetyczny, z niedrogich produktów! Zupa grzybowa z jęczmieniem i ziemniakami jest gęsta, bogata i pożywna. Jest to dość niedrogie danie, bardzo proste w przygotowaniu. Możesz go ugotować z dowolnych grzybów-pieczarek, leśnych lub suszonych.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grzybową z jęczmieniem i ziemniakami? Przygotuj jedzenie. Zamiast pieczarek możesz wziąć dowolne grzyby leśne, a także suszone. Ale wtedy proces przygotowania grzybów będzie inny. Ziemniaki wybierz kruche odmiany, aby w gotowym naczyniu były miękkie i delikatne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jęczmień perłowy zalej wrzącą wodą i pozostaw do namoczenia na godzinę. Następnie dokładnie spłucz i włóż do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Napełnij określoną ilością wody, zagotuj, usuń pianę i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania jęczmienia perłowego zajmij się innymi składnikami. Pieczarki dokładnie opłucz, osusz i odśwież plasterek na nodze każdego grzyba. Przygotowane pieczarki pokroić w plasterki, półpłytki lub kostki. Jeśli gotujesz zupę z grzybów leśnych, po oczyszczeniu ugotuj je w zależności od odmiany. Suszone grzyby moczyć przez 2-3 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i włożyć do gorącego oleju. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula stanie się przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki opłucz, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do smażonej cebuli na patelni. Mieszając, smaż jeszcze przez kilka minut. Marchewki powinny stać się miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone pieczarki do smażonych warzyw. Smażyć, mieszając, aby grzyby uwolniły sok i prawie wszystko wyparowało.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz ziemniaki, obierz i pokrój na małe plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie 40 minut dodaj ziemniaki do garnka z jęczmieniem, zagotuj i gotuj przez 15 minut, aby ziemniaki ugotowały się i były całkowicie miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól, zmielony czarny pieprz. Umieść pieczeń grzybową w zupie. Wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. Natychmiast po ugotowaniu podawaj gotową zupę grzybową z jęczmieniem perłowym. Smacznego!

zupa grzybowa z jęczmienia perłowego dobrze podawać ze świeżą śmietaną i odrobiną zieleni. Do głównego zestawu warzyw można również dodać seler lub kilka aromatycznych korzeni (korzeń pietruszki, pasternak).

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy