zupa z ucha sandacza

Spróbuj przyjemnej, aromatycznej zupy rybnej! Ucho sandacza na obiad jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Gotuje się bardzo szybko, co docenią najbardziej niecierpliwe gospodynie domowe! A plasterek cytryny i posiekane warzywa pomogą dodać świeżą nutę do zupy!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 29 % 2 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować ucho z sandacza? Aby przygotować zupę, weź świeżego sandacza i przygotuj produkty zgodnie z listą. Dobrze umyj i osusz warzywa przed zdjęciem skóry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść sandacza z łusek i wnętrzności. Dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz rybę ręcznikiem kuchennym. Odetnij głowę ryby częścią tuszy, ogon, Wytnij filet z części grzbietowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni ułóż wszystkie ryby z wyjątkiem filetów. Filet można umieścić w dużych kawałkach na samym końcu gotowania, zwłaszcza jeśli ucho przygotowuje się na specjalną okazję-świąteczny obiad lub kolację. W przeciwnym razie filet można wykorzystać na przykład do pieczenia lub smażenia w cieście. Napełnij rybę wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę i dodaj korzenie (kawałek marchewki, cebuli) i łodygi zieleni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ryba jest ugotowana, wyjmij ją i korzenie z bulionu, ostudź i usuń miąższ z nasion. Odcedź bulion. Następnie wlej bulion z powrotem do garnka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj gotowane warzywa i przyprawy do bulionu, gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą w połowie ugotowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz miąższ ryby w uchu. Dobrze rozgrzej ucho. Zdejmij z ognia, gdy tylko ryba się ugotuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    UHU podawaj ze świeżymi ziołami i plasterkiem cytryny. Świeże, pachnące ucho sandacza jest gotowe! Smacznego!

zupy rybne charakteryzują się lekkością i świeżością smaku, dlatego dobrze jest włączyć je do swojego menu. Poza tym, gdzie umieścić głowy i ogony świeżych ryb? W uchu doskonale odnajdują swoje zastosowanie. Ucho sandacza można ugotować w naturze na ogniu - będzie to na ogół niezapomniane danie, ponieważ przy mgle ognia ta prosta zupa nabiera nieporównywalnego aromatu i smaku!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy