skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tłuczone ziemniaki z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Mięso mielone jest odpowiednie: z wieprzowiny, wołowiny lub mieszane. Możesz użyć mielonego kurczaka.
Krok 2:
Wstępnie umyte i obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki. Napełnij ziemniaki wodą w rondlu, zagotuj. Posolić ziemniaki i gotować do miękkości na umiarkowanym ogniu. Sprawdź gotowość ziemniaków nożem. Jeśli nóż łatwo przebije warzywo, oznacza to, że ziemniaki są ugotowane.
Krok 3:
Odcedź gotowe ziemniaki. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiksuj ziemniaki, dodając ciepłe mleko i masło. Odstaw trochę masła, aby nasmarować formę. Lekko ostudź tłuczone ziemniaki.
Krok 4:
Przygotuj nadzienie mięsne w tym samym czasie. Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.
Krok 5:
Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażyć cebulę do połowy ugotowanej, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6:
Umieść mięso mielone na patelni. Na umiarkowanym ogniu podsmaż mięso mielone z cebulą, dobrze ugniatając grudki mięsa. Podczas mieszania gotuj mięso mielone, aż zmieni kolor.
Krok 7:
Sól mielona, dodaj koncentrat pomidorowy, mielony czarny pieprz lub dowolne przyprawy do smaku. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Smaż mięso mielone jeszcze przez około 10 minut.
Krok 9:
W ciepłym tłuczonym ziemniaku ubij jajko, dobrze wepchnij wszystko lub wymieszaj łyżką, aby jajko było równomiernie rozłożone na całej masie.
Krok 10:
Boki i spód naczynia do pieczenia posmarować masłem. Połóż połowę tłuczonych ziemniaków, spłaszcz łyżką.
Krok 11:
Rozłóż równomiernie smażone mięso mielone na wierzchu.
Krok 12:
Przykryj warstwę mielonego mięsa pozostałym tłuczkiem do ziemniaków, spłaszcz.
Krok 13:
Piecz tłuczone ziemniaki z mięsem mielonym w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25-30 minut. Określ tryb pieczenia i czas gotowania, koncentrując się na cechach piekarnika. Na powierzchni zapiekanki przed gotowaniem w piekarniku można wykonać dowolny wzór, na przykład za pomocą widelca.
Krok 14:
Podawaj tłuczone ziemniaki z mięsem mielonym na gorąco ze śmietaną, masłem lub ulubionym sosem. Smacznego!
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g