tłuczone ziemniaki z mięsem mielonym w piekarniku

bardzo proste i niedrogie! Dla całej rodziny! Tłuczone ziemniaki z mięsem mielonym gotowane w piekarniku to budżetowa opcja na rodzinny obiad lub kolację. Aby to zrobić, jest bardzo proste i łatwe, nawet początkujący może sobie z tym poradzić. Pyszne, obfite gorące urozmaica codzienne menu!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 37 % 10 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tłuczone ziemniaki z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Mięso mielone jest odpowiednie: z wieprzowiny, wołowiny lub mieszane. Możesz użyć mielonego kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie umyte i obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki. Napełnij ziemniaki wodą w rondlu, zagotuj. Posolić ziemniaki i gotować do miękkości na umiarkowanym ogniu. Sprawdź gotowość ziemniaków nożem. Jeśli nóż łatwo przebije warzywo, oznacza to, że ziemniaki są ugotowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź gotowe ziemniaki. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiksuj ziemniaki, dodając ciepłe mleko i masło. Odstaw trochę masła, aby nasmarować formę. Lekko ostudź tłuczone ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj nadzienie mięsne w tym samym czasie. Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażyć cebulę do połowy ugotowanej, od czasu do czasu mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść mięso mielone na patelni. Na umiarkowanym ogniu podsmaż mięso mielone z cebulą, dobrze ugniatając grudki mięsa. Podczas mieszania gotuj mięso mielone, aż zmieni kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól mielona, dodaj koncentrat pomidorowy, mielony czarny pieprz lub dowolne przyprawy do smaku. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż mięso mielone jeszcze przez około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W ciepłym tłuczonym ziemniaku ubij jajko, dobrze wepchnij wszystko lub wymieszaj łyżką, aby jajko było równomiernie rozłożone na całej masie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Boki i spód naczynia do pieczenia posmarować masłem. Połóż połowę tłuczonych ziemniaków, spłaszcz łyżką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż równomiernie smażone mięso mielone na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj warstwę mielonego mięsa pozostałym tłuczkiem do ziemniaków, spłaszcz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz tłuczone ziemniaki z mięsem mielonym w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25-30 minut. Określ tryb pieczenia i czas gotowania, koncentrując się na cechach piekarnika. Na powierzchni zapiekanki przed gotowaniem w piekarniku można wykonać dowolny wzór, na przykład za pomocą widelca.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj tłuczone ziemniaki z mięsem mielonym na gorąco ze śmietaną, masłem lub ulubionym sosem. Smacznego!

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy