ośmiornice małe mrożone na patelni z ziemniakami

pyszne i proste drugie danie dla całej rodziny! Całe małe mrożone ośmiornice na patelni przypadną do gustu nie tylko miłośnikom owoców morza, ale także estetom. Smażone w całości małe (lub młode) ziemniaki i mini ośmiornice na stole wyglądają jasno, spektakularnie! A w gotowaniu nie ma nic skomplikowanego.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 28 % 8 g
144 kcal
IG: 38 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować małe ośmiornice? Przygotuj składniki. Wcześniej wyjmij ośmiornice z zamrażarki, przenieś do pojemnika i włóż ten pojemnik do lodówki, aby rozmrażanie owoców morza było prawidłowe, delikatne. Nie rozmrażaj owoców morza w temperaturze pokojowej, w zimnej lub ciepłej wodzie. Prawidłowe rozmrażanie zachowa przydatne substancje, smak, kolor i skład przydatnych elementów. Przygotuj również wszystkie pozostałe składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożone małe ośmiornice dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, pamiętaj o umyciu wnętrza głowy, ponieważ mogą tam znajdować się resztki kawałków lodu i inne zanieczyszczenia morskie. W żadnym wypadku nie czyść skóry małych ośmiornic, są one nadal bardzo młode, a ich skóra nie miała czasu na zgrubienie. Pozostawiając nietkniętą skórę, dodasz potrawie aromat i smak morza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla, dodaj 2-3 kółka cytryny i podpal patelnię. Gdy woda się zagotuje, delikatnie zanurz oczyszczone ośmiornice we wrzącej wodzie. Pod wpływem wrzącej wody macki ośmiornicy natychmiast zaczną się zwijać. Usuń powstałą piankę łyżką cedzakową. Gotuj ośmiornice na średnim ogniu przez około 10 minut. Należy pamiętać, że podczas gotowania nie trzeba solić wody, ponieważ sól zapobiega równomiernemu gotowaniu ośmiornic.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól ośmiornicom ostygnąć bezpośrednio w bulionie - w ten sposób temperatura spadnie powoli, a ośmiornice ugotują się równomiernie, pozostawiając nienaruszoną skórę. Gdy woda i same owoce morza ostygną, usuń z patelni plasterki cytryny, przechyl ośmiornice na durszlak i pozwól, aby cały bulion spłynął.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj po gotowaniu przez 15 minut. Następnie odcedź i pozwól mu trochę ostygnąć. Jeśli nie możesz kupić mini ziemniaków, użyj zwykłych, wystarczy je obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w ten sam sposób.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać. Na średnim ogniu smaż mini ziemniaki, aż utworzą ładną złotobrązową skórkę. Przenieś smażone ziemniaki do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na tej samej patelni, na której smażono ziemniaki, usmaż drobno posiekany czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy tylko pojawi się pyszny smak czosnku, włóż ugotowane ośmiornice, smażone ziemniaki, ulubione przyprawy i sól na patelnię do pachnącego oleju czosnkowego. Wymieszaj i smaż przez chwilę na małym ogniu, aby produkty były nasycone czosnkowym aromatem i przyprawami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe danie na talerz i posyp posiekanymi ziołami i ostrą papryką.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ośmiornica - 164   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy