smażony lagman po uzbecku

obfite i bogate danie z mięsem, warzywami i makaronem. Smażony lagman w języku uzbeckim łączy wszystko, co kochamy: aromat, piękno i doskonały smak. Proponuję ugotować wspaniałe danie z gęstym bulionem dla dużej rodziny. Podaje się go, dekorując ziołami, w specjalnej misce-maślance.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 41 % 9 g
119 kcal
IG: 70 / 30 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić smażony lagman w języku uzbeckim? Przygotuj jedzenie. Wołowinę można zastąpić cielęciną lub jagnięciną. Im bardziej marmurkowe mięso bierzesz, tym bardziej soczyste i miękkie będzie. Umyj warzywa i mięso pod bieżącą wodą. Użyję połowy bakłażana według własnego gustu. Usuniemy skórkę z pomidorów. Dlatego warto z góry ocenić, czy można go łatwo usunąć, czy też konieczne będzie zalanie pomidorów wrzącą wodą. Lepiej będzie to zrobić z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wołowinę na małe porcje. Na głębokiej patelni nieprzywierającej (lub w kotle) rozgrzej olej i usmaż wołowinę na złoty kolor na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmniejsz ogień do średniego i dodaj cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie. Odpowiednia jest zarówno biała, jak i żółta cebula. Smaż, aż cebula będzie półprzezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie obieramy i kroimy warzywa w drobną kostkę: marchew, bakłażan i paprykę. Mam żółtą paprykę, ale zrobi to Zarówno czerwona, jak i zielona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj warzywa na patelnię i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz pomidory. Mam Dojrzałe letnie pomidory, więc skórki z nich są bardzo łatwe do usunięcia. Brak twardej skórki pomidora jest zawsze dodatkowym bonusem w skarbonce delikatności gotowego dania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w drobną kostkę i dodaj do patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej przefiltrowaną wodę tak, aby pokryła wszystkie składniki. Dla każdego ilość wody będzie inna ze względu na różne średnice i objętość naczyń. Dodaj przyprawy: paprykę, kolendrę, zirę i gwiazdkę anyżu. Na średnim ogniu dusić naczynie przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 7 minut, aż ziemniaki zmiękną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj czosnek na drobnej tarce i dodaj do patelni. Nawiasem mówiąc, sos mięsny, który teraz gotujemy, nazywa się "Waju".

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj część drobno posiekanej natki pietruszki i kolendry. Zachowaj trochę zieleni do podania. Dusić naczynie przez kolejne 3 minuty, aż zielenie zmienią kolor. Sól i pieprz do smaku i zdejmij wadżę z ognia. Przykryj pokrywką. Należy więc nalegać do momentu podania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj litr wody dla lagmana. Dodaj lagman do wody i gotuj przez minutę krócej niż wskazano na opakowaniu. Lepiej gotować makaron nie wszystkie naraz, ale porcje na każdy posiłek. W końcu świeże jest zawsze smaczniejsze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wrzuć lagman do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. I natychmiast ułóż na talerzach. Najpierw porcja lagmana, a następnie sos Waju. Pamiętaj, aby uzupełnić danie sosem, jeśli go kochasz. Udekoruj lagman świeżymi ziołami.

zaskakujące jest to, że połączenie mięsa, ziemniaków i makaronu w jednym naczyniu wcale nie jest zbędne. Przez długi czas duszenia wszystkie te składniki wraz z przyprawami łączą się w jedną harmonijną historię.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażan - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g

Podobne przepisy