skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażony lagman w języku uzbeckim? Przygotuj jedzenie. Wołowinę można zastąpić cielęciną lub jagnięciną. Im bardziej marmurkowe mięso bierzesz, tym bardziej soczyste i miękkie będzie. Umyj warzywa i mięso pod bieżącą wodą. Użyję połowy bakłażana według własnego gustu. Usuniemy skórkę z pomidorów. Dlatego warto z góry ocenić, czy można go łatwo usunąć, czy też konieczne będzie zalanie pomidorów wrzącą wodą. Lepiej będzie to zrobić z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Pokrój wołowinę na małe porcje. Na głębokiej patelni nieprzywierającej (lub w kotle) rozgrzej olej i usmaż wołowinę na złoty kolor na dużym ogniu.
Krok 3:
Zmniejsz ogień do średniego i dodaj cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie. Odpowiednia jest zarówno biała, jak i żółta cebula. Smaż, aż cebula będzie półprzezroczysta.
Krok 4:
W tym czasie obieramy i kroimy warzywa w drobną kostkę: marchew, bakłażan i paprykę. Mam żółtą paprykę, ale zrobi to Zarówno czerwona, jak i zielona.
Krok 5:
Dodaj warzywa na patelnię i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 6:
Obierz pomidory. Mam Dojrzałe letnie pomidory, więc skórki z nich są bardzo łatwe do usunięcia. Brak twardej skórki pomidora jest zawsze dodatkowym bonusem w skarbonce delikatności gotowego dania.
Krok 7:
Pokrój pomidory w drobną kostkę i dodaj do patelni.
Krok 8:
Wlej przefiltrowaną wodę tak, aby pokryła wszystkie składniki. Dla każdego ilość wody będzie inna ze względu na różne średnice i objętość naczyń. Dodaj przyprawy: paprykę, kolendrę, zirę i gwiazdkę anyżu. Na średnim ogniu dusić naczynie przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 9:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 7 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Krok 10:
Zetrzyj czosnek na drobnej tarce i dodaj do patelni. Nawiasem mówiąc, sos mięsny, który teraz gotujemy, nazywa się "Waju".
Krok 11:
Następnie dodaj część drobno posiekanej natki pietruszki i kolendry. Zachowaj trochę zieleni do podania. Dusić naczynie przez kolejne 3 minuty, aż zielenie zmienią kolor. Sól i pieprz do smaku i zdejmij wadżę z ognia. Przykryj pokrywką. Należy więc nalegać do momentu podania.
Krok 12:
Zagotuj litr wody dla lagmana. Dodaj lagman do wody i gotuj przez minutę krócej niż wskazano na opakowaniu. Lepiej gotować makaron nie wszystkie naraz, ale porcje na każdy posiłek. W końcu świeże jest zawsze smaczniejsze.
Krok 13:
Wrzuć lagman do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. I natychmiast ułóż na talerzach. Najpierw porcja lagmana, a następnie sos Waju. Pamiętaj, aby uzupełnić danie sosem, jeśli go kochasz. Udekoruj lagman świeżymi ziołami.
zaskakujące jest to, że połączenie mięsa, ziemniaków i makaronu w jednym naczyniu wcale nie jest zbędne. Przez długi czas duszenia wszystkie te składniki wraz z przyprawami łączą się w jedną harmonijną historię.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażan - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g