skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania zupy "Kharcho" z kurczakiem potrzebujemy: wody, mięsa z kurczaka z kością (pierś, podudzia, skrzydła), cebuli, kolendry, pasty pomidorowej lub pokrojonych pomidorów we własnym soku (można zastąpić świeżymi pomidorami), czosnku, ryżu, orzechów włoskich, soku z cytryny, chmielu-suneli, papryki, mielonego chili, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Umyj pęczek kolendry, osusz. Oddziel łodygi od liści.
Krok 3:
Umyj kurczaka. Cebulę obrać. Na patelnię włożyć kurczaka, całą cebulę i łodygi kolendry. Doprowadzić bulion do wrzenia i gotować, usuwając pianę, aż kurczak się ugotuje, około 40 minut.
Krok 4:
Odcedź gotowy bulion. Przywróć bulion do ognia i zagotuj.
Krok 5:
Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki.
Krok 6:
Ryż opłucz i osusz.
Krok 7:
Drobno posiekaj orzechy włoskie.
Krok 8:
Drobno posiekaj pozostałe warzywa kolendry. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 9:
Włóż ryż do wrzącego bulionu. Gotuj, mieszając, 10 minut.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż mięso z kurczaka. Smaż przez 4-5 minut.
Krok 11:
Dodaj do kurczaka pomidory w puszkach (koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory), sok z cytryny, chmiel suneli, paprykę, mielony czarny pieprz.
Krok 12:
Dusić, mieszając, 3-5 minut.
Krok 13:
Przenieś zawartość patelni na patelnię. Dodaj orzechy włoskie, ostrą paprykę. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Na tym samym etapie możesz dodać 1-2 łyżki.l tkemali. Nie dodałam, bo zupę trzeba było gotować pilnie, a do sklepu daleko.
Krok 14:
Na koniec dodaj kolendrę i czosnek, sól do smaku. Przykryj zupę pokrywką i odstaw na około 10 minut.
Krok 15:
Wlej zupę kharcho do talerzy i podawaj. Smacznego!
zupa kharcho to jedna z najbardziej znanych i popularnych zup w Gruzji. To pierwsze danie jest uważane za narodowe danie Gruzinów. Nie można pomylić kharcho z innym pierwszym daniem. Ma gęstą konsystencję i jest bardzo obfitą zupą. W różnych regionach gotuje się go na swój sposób, czasem nawet ze znacznymi odchyleniami od przepisu, ale istnieją pewne zasady, których przestrzegają, niezależnie od tego, na jakim terytorium przygotowuje się Kharcho.
istnieje wiele kontrowersji dotyczących przepisu. Dotyczy to również bazy mięsnej. Niektórzy uważają, że wołowinę można zastąpić jagnięciną, a nawet mieszanką różnych mięs. Jednak klasyczna wersja zupy wymaga użycia tylko wołowiny. Używanie innego mięsa analfabetyzm. Mieszkańcy Kaukazu szanują wieprzowinę, jagnięcinę, kurczaka itp.
charakterystyczną cechą dania kuchni gruzińskiej jest obecność w przepisie tkemali, sosu śliwkowego. Kolejny niezbędny składnik: starte orzechy włoskie w ilości pół szklanki na dwa litry bulionu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g