ogórki lekko solone na patelni na gorąco

chrupiące, pachnące, pyszne ogórki! Istnieje wiele sposobów na przygotowanie lekko solone ogórki. Gorący po zalaniu gorącą solanką pozwala szybko posolić ogórki, jednocześnie utrzymując je chrupiące i świeże.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
11 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek podzielić na ząbki i obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść ząbki czosnku na dnie patelni, wlej przyprawy i włóż umyty koperek. Umieść koperek bezpośrednio z gałęziami, nadadzą ogórkom dodatkowy smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż ogórki na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce zagotuj wodę, dodaj do niej sól i cukier, dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij ogórki gorącą solanką. Woda powinna być wyższa niż ogórki, aby były równomiernie solone. Przykryj pokrywką i pozostaw na 24 godziny. Po schłodzeniu można go włożyć do lodówki. Smacznego!

ogórki gotowane na gorąco próbowałem po raz pierwszy. Zwykle napełniałem je zimną wodą lub ogólnie używałem suchej metody solenia. Bardzo podobały mi się takie ogórki! Okazały się umiarkowanie słone i rzeczywiście pozostały chrupiące. Jedyną rzeczą jest to, że niektóre ogórki nieznacznie zmieniły kolor, myślę, że z powodu wrzącej wody, nie wpłynęło to wcale na smak.
przytoczyłem klasyczną metodę solenia na gorąco, z minimalnym niezbędnym zestawem produktów. Zasadniczo do solenia wystarczy koperek i sól z cukrem. Ale możesz także urozmaicić suplementy.
aby zwiększyć chrupkość, liście chrzanu są często dodawane do ogórków, można również dodać kawałki obranego korzenia. Dodatkowy aromat dają liście porzeczki, wiśni, dębu. Możesz również umieścić suszone liście, jeśli posolisz ogórki zimą.
z zieleni, z wyjątkiem koperku, weź pietruszkę, seler, miętę, tarhun, estragon, cokolwiek z ulubionych ziół. Lepiej jest wziąć koperek bezpośrednio z parasolami, ale można to zrobić tylko latem. Zimą weź nasiona kopru włoskiego.
z przypraw dobrze nadają się nasiona gorczycy, Czarne i czerwone ziarna pieprzu, ziele angielskie, goździki. Miałem zestaw suchych przypraw do lekko solonych ogórków, który zawierał te przyprawy.
jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych, pamiętaj, aby dodać posiekaną kapustę ostrej papryki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy