kurczak z makaronem gryczanym

jasne, pikantne, łatwe danie z makaronem gryczanym! Soba, tak nazywa się makaron gryczany, zdrowy i dietetyczny produkt. Zawiera mniej kalorii, w przeciwieństwie do zwykłego makaronu, jest bogaty w witaminy i pierwiastki śladowe. Ale przede wszystkim jest bardzo smaczny, zwłaszcza w połączeniu z warzywami i kurczakiem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 64 % 27 g
171 kcal
IG: 30 / 70 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z makaronem gryczanym? Przygotuj jedzenie. Jeśli fasola jest zamrożona, pozostaw ją taką, jaka jest, bez rozmrażania. Jako przyprawy wziąłem paprykę czerwoną i czarną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem i najpierw pokroić w paski, a następnie na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i pokrój warzywa na mniej więcej identyczne kawałki: cebulę w półpierścienie, marchewkę i paprykę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, wlej do niej olej roślinny i włóż pokrojony filet. Smażyć, aż całkowicie zmieni kolor, cały czas mieszając szpatułką. Zmniejsz ogień i pozostaw kurczaka do smażenia na 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojone warzywa i fasolę do kurczaka, wymieszaj. Ogień może znów stać się Duży. Smażyć z ciągłym mieszaniem. Dopraw, dodaj sos sojowy i trochę soli, ponieważ sam sos jest słony, spróbuj przed posoleniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw kurczaka z warzywami na małym ogniu przez 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie ugotuj makaron. Weź duży garnek, zagotuj wodę, lekko ją Posol i wrzuć makaron gryczany bez pękania. Gotuj przez około 8 minut. Następnie włóż makaron do durszlaka i spłucz zimną wodą, aby się nie sklejał.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj gotowy makaron do kurczaka, dobrze wymieszaj. Przykryj i pozostaw na wolnym ogniu przez 3 minuty na małym ogniu, aby makaron się rozgrzał i nasycił smakami. Smacznego!

jeśli kiedykolwiek próbowałeś sobu, wiesz, że ma dość neutralny smak. I to warzywa pomagają jej "odkryć" wszystkie swoje cechy. Bardzo lubimy to danie, często je gotuję. W sezonie biorę świeże warzywa, zimą używam mrożonych.
możesz ugotować taki makaron bez kurczaka, z niektórymi warzywami lub dodać grzyby zamiast mięsa. Nawiasem mówiąc, możesz również wziąć dowolne mięso-wieprzowinę lub wołowinę.
jeśli lubisz pikantne, Dodaj do warzyw starty korzeń imbiru, czosnek lub ostrą paprykę.
taki makaron jest zawsze gotowany na raz, nie jest przechowywany, weź to pod uwagę.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Makaron gryczany - 348   kcal/100g

Podobne przepisy