skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Szybciej będzie oczywiście gotować pasztet z fasoli w puszkach, ale jest znacznie smaczniejszy z gotowanej fasoli. Ale jego przygotowanie zajmie więcej czasu ze względu na obróbkę cieplną suchej fasoli. Możesz użyć czerwonej lub białej fasoli do pasztetu, to tylko wpłynie na kolor pasztetu, ale nie na jego smak.
Krok 2:
Spłucz suchą fasolę i namocz ją przez noc. Będzie dobrze puchnąć i wchłonąć dużo płynu, więc musisz wziąć duży pojemnik do namaczania fasoli, aby woda dwukrotnie pokryła fasolę. Gdy fasola dobrze pęcznieje, spłucz ją ponownie i napełnij czystą wodą. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę.
Krok 3:
Ale musisz skupić się na stanie produktu, czas jego gotowania zależy od tego, jak świeża jest fasola. Jeśli fasola zaczęła się gotować, dodaj ją do smaku, wyłącz ogień. Jeśli fasola jest nadal twarda, gotujemy ją, aż stanie się miękka. Jeśli w rondlu z fasolą pozostało niewiele bulionu, nie trzeba go spuszczać. Pozwól fasoli trochę ostygnąć.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj orzechy włoskie. Opłucz je i osusz w kuchence mikrofalowej, aby były chrupiące. Zmiel je blenderem bardzo drobno, można powiedzieć, na mąkę. Orzechy włoskie powinny być wyczuwalne w pasztecie tylko smakiem, a nie odłamkami orzechów.
Krok 5:
Przygotuj również warzywa na pasztet. Poprawią smak pasztetu i sprawią, że będzie bardziej delikatny. Zetrzyj marchewki.
Krok 6:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smażyć warzywa na oleju, aż marchewka będzie miękka i cebula będzie przezroczysta.
Krok 8:
Usuń opiekanie warzyw z ognia.
Krok 9:
Za pomocą blendera ubij fasolę z bulionem na jednorodną masę. Jeśli masa wydaje się bardzo gęsta i ciasna, możesz dodać trochę przegotowanej wody. Do tej masy dodajemy smażenie warzyw, ząbek czosnku, przyprawy: świeżo zmieloną ostrą i czarną paprykę, sól do smaku i posiekany orzech włoski. Ponownie ubij pasztet fasolowy blenderem. Wkładamy go do słoików, pozwalamy mu trochę ostygnąć w lodówce i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g