pasztet z fasoli

niezwykła, o przyjemnym pikantnym smaku Pasta do chleba! Pasztet z fasoli to nie tylko bardzo smaczna, obfita i zdrowa Pasta do chleba lub kanapek, ale także bardzo oryginalne i niezwykłe danie. Pasztet fasolowy można podawać nawet na świątecznym stole, na przykład rozprowadzając go na solonych krakersach lub wypełniając tartaletami i dekorując gałązką zieleni. Taka przekąska zniknie ze stołu jako pierwsza. Po pierwsze, nie wszyscy goście od razu zgadną, z czego zrobiony jest ten niezwykle smaczny pasztet, którego skórka leży w połączeniu ostrej papryki i orzecha włoskiego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 56 % 24 g
226 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Szybciej będzie oczywiście gotować pasztet z fasoli w puszkach, ale jest znacznie smaczniejszy z gotowanej fasoli. Ale jego przygotowanie zajmie więcej czasu ze względu na obróbkę cieplną suchej fasoli. Możesz użyć czerwonej lub białej fasoli do pasztetu, to tylko wpłynie na kolor pasztetu, ale nie na jego smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz suchą fasolę i namocz ją przez noc. Będzie dobrze puchnąć i wchłonąć dużo płynu, więc musisz wziąć duży pojemnik do namaczania fasoli, aby woda dwukrotnie pokryła fasolę. Gdy fasola dobrze pęcznieje, spłucz ją ponownie i napełnij czystą wodą. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ale musisz skupić się na stanie produktu, czas jego gotowania zależy od tego, jak świeża jest fasola. Jeśli fasola zaczęła się gotować, dodaj ją do smaku, wyłącz ogień. Jeśli fasola jest nadal twarda, gotujemy ją, aż stanie się miękka. Jeśli w rondlu z fasolą pozostało niewiele bulionu, nie trzeba go spuszczać. Pozwól fasoli trochę ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj orzechy włoskie. Opłucz je i osusz w kuchence mikrofalowej, aby były chrupiące. Zmiel je blenderem bardzo drobno, można powiedzieć, na mąkę. Orzechy włoskie powinny być wyczuwalne w pasztecie tylko smakiem, a nie odłamkami orzechów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj również warzywa na pasztet. Poprawią smak pasztetu i sprawią, że będzie bardziej delikatny. Zetrzyj marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smażyć warzywa na oleju, aż marchewka będzie miękka i cebula będzie przezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń opiekanie warzyw z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą blendera ubij fasolę z bulionem na jednorodną masę. Jeśli masa wydaje się bardzo gęsta i ciasna, możesz dodać trochę przegotowanej wody. Do tej masy dodajemy smażenie warzyw, ząbek czosnku, przyprawy: świeżo zmieloną ostrą i czarną paprykę, sól do smaku i posiekany orzech włoski. Ponownie ubij pasztet fasolowy blenderem. Wkładamy go do słoików, pozwalamy mu trochę ostygnąć w lodówce i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy