skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z zaspy? Przygotuj jedzenie. Wcześniej ugotuj warzywa i jajka. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, lekko Posol i pozwól mu się zagotować. Zanurz wcześniej umyte warzywa w wodzie. I gotuj je do miękkości, około 15-25 minut. Wyjmij gotowe warzywa etapami z patelni i pozwól im ostygnąć. Gotuj jajka przez 10 minut po ugotowaniu i przenieś je do ostygnięcia do miski z zimną wodą.
Krok 2:
Gotuj udko w osolonej wodzie do miękkości-około 20-40 minut. Zdejmij skórę, jeśli jest, i oddziel mięso od kości. Pozwól mu ostygnąć. Zamiast udka, takiego jak mój, możesz wziąć dowolną inną mięsną część kurczaka.
Krok 3:
Obierz ziemniaki i marchewkę i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Rozdrobnij mięso z kurczaka nożem, przecinając je w poprzek włókien.
Krok 5:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Do tego przepisu lepiej jest użyć jasnego sera, aby uzyskać bardziej realistyczną imitację śniegu. Na początku tego nie brałem pod uwagę i kupiłem zwykły ser, ale następnym razem wezmę jaśniejszy.
Krok 6:
Jajka na twardo obrać, pokroić wzdłuż na 2 części, ostrożnie wyjąć żółtka i włożyć do małej miski.
Krok 7:
Dodaj posiekany czosnek i majonez (około 1 łyżki stołowej) do gotowanych żółtek i wszystko dokładnie wymieszaj widelcem, aż będzie papkowate.
Krok 8:
Napełnij przygotowaną masą ugotowane białka jaj.
Krok 9:
Zacznij składać sałatkę. Do tego nadaje się płaskie danie o średniej średnicy - zbyt duży talerz nie jest potrzebny, aby sałatka nie okazała się płaska. Połóż starte ziemniaki pierwszą warstwą. Ubij go trochę widelcem i posmaruj cienką warstwą majonezu.
Krok 10:
Połóż startą marchewkę drugą warstwą, a także ubij ją i posmaruj majonezem.
Krok 11:
Trzecia warstwa to mięso z kurczaka. Lepiej jest wcześniej wymieszać z majonezem i ułożyć w ten sposób. Posyp kurczaka lekko i równomiernie solą i pieprzem do smaku. Jeśli włożysz suche mięso i spróbujesz je posmarować, wyjdzie niechlujnie.
Krok 12:
Połóż połówki jajek na mięsie - to przyszłe zaspy śnieżne. Ułóż 7 połówek w kółko spiczastą stroną do środka i umieść jedną na samym środku sałatki.
Krok 13:
Posmaruj całą strukturę sałatki majonezem, w tym jajkami na wierzchu.
Krok 14:
I posyp sałatkę obficie startym serem. W gotowej formie sałatka Zaspa wygląda bardzo imponująco i w rzeczywistości wygląda jak zaspy śnieżne.
po ugotowaniu sałatki musisz dać jej czas na namoczenie - w ten sposób będzie jeszcze smaczniejsza, delikatniejsza i bardziej soczysta. Ten przepis okazał się całkiem udany, ponieważ uwielbiam połączenie kurczaka, sera i jajek.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g