Sałatka Zaspa

delikatny, pyszny, piękny, świąteczny, wykonany z prostych produktów. Sałatka Zaspa ma niezwykły design, ale jest przygotowywana z najbardziej zwykłych produktów. Z wyglądu przypomina zaspy śnieżne, dlatego idealnie wygląda na stole noworocznym lub na zimowych wakacjach.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 26 % 8 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z zaspy? Przygotuj jedzenie. Wcześniej ugotuj warzywa i jajka. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, lekko Posol i pozwól mu się zagotować. Zanurz wcześniej umyte warzywa w wodzie. I gotuj je do miękkości, około 15-25 minut. Wyjmij gotowe warzywa etapami z patelni i pozwól im ostygnąć. Gotuj jajka przez 10 minut po ugotowaniu i przenieś je do ostygnięcia do miski z zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj udko w osolonej wodzie do miękkości-około 20-40 minut. Zdejmij skórę, jeśli jest, i oddziel mięso od kości. Pozwól mu ostygnąć. Zamiast udka, takiego jak mój, możesz wziąć dowolną inną mięsną część kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki i marchewkę i zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozdrobnij mięso z kurczaka nożem, przecinając je w poprzek włókien.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Do tego przepisu lepiej jest użyć jasnego sera, aby uzyskać bardziej realistyczną imitację śniegu. Na początku tego nie brałem pod uwagę i kupiłem zwykły ser, ale następnym razem wezmę jaśniejszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo obrać, pokroić wzdłuż na 2 części, ostrożnie wyjąć żółtka i włożyć do małej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekany czosnek i majonez (około 1 łyżki stołowej) do gotowanych żółtek i wszystko dokładnie wymieszaj widelcem, aż będzie papkowate.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij przygotowaną masą ugotowane białka jaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznij składać sałatkę. Do tego nadaje się płaskie danie o średniej średnicy - zbyt duży talerz nie jest potrzebny, aby sałatka nie okazała się płaska. Połóż starte ziemniaki pierwszą warstwą. Ubij go trochę widelcem i posmaruj cienką warstwą majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż startą marchewkę drugą warstwą, a także ubij ją i posmaruj majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Trzecia warstwa to mięso z kurczaka. Lepiej jest wcześniej wymieszać z majonezem i ułożyć w ten sposób. Posyp kurczaka lekko i równomiernie solą i pieprzem do smaku. Jeśli włożysz suche mięso i spróbujesz je posmarować, wyjdzie niechlujnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż połówki jajek na mięsie - to przyszłe zaspy śnieżne. Ułóż 7 połówek w kółko spiczastą stroną do środka i umieść jedną na samym środku sałatki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj całą strukturę sałatki majonezem, w tym jajkami na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I posyp sałatkę obficie startym serem. W gotowej formie sałatka Zaspa wygląda bardzo imponująco i w rzeczywistości wygląda jak zaspy śnieżne.

po ugotowaniu sałatki musisz dać jej czas na namoczenie - w ten sposób będzie jeszcze smaczniejsza, delikatniejsza i bardziej soczysta. Ten przepis okazał się całkiem udany, ponieważ uwielbiam połączenie kurczaka, sera i jajek.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy