skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę rybną z mintaja? Przygotuj jedzenie. Mintaj jest odpowiedni dla każdego, nawet lepiej, jeśli jest niepatroszony, z głową. Ale jak u mnie, bez głowy, też się sprawdzi. Zwykle jest sprzedawany zamrożony, więc najpierw rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Przy tak delikatnym rozmrażaniu ryba nie straci swoich użytecznych właściwości i będzie znacznie smaczniejsza i bardziej soczysta.
Krok 2:
Jeśli twój mintaj jest cały, odetnij mu głowę i ogon, włóż je do garnka. Mam tylko ogony, odciąłam jeszcze płetwy. Napełnij je zimną, czystą wodą, włóż obraną całą cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Postaw garnek z rybą na małym ogniu. To będzie rosół do zupy.
Krok 3:
Pokrój Pozostałe tusze na porcje, po odcięciu płetw z tyłu i usunięciu czarnego filmu z brzucha. Należy go usunąć, w przeciwnym razie ryba będzie gorzka.
Krok 4:
W międzyczasie rosół się zagotuje. Usuń z niego pianę łyżką cedzakową, zminimalizuj ogień, przykryj i gotuj przez 20 minut. Im mniej intensywne gotowanie, tym bardziej przejrzysty będzie bulion rybny.
Krok 5:
Podczas gotowania bulionu przygotuj resztę warzyw. Umyj i obierz marchewki. Pokrój go w dowolny sposób. Pokroiłam na ćwiartki. Pamiętaj tylko, że efekt końcowy w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki w procesie obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
Krok 6:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki.
Krok 7:
Umyj warzywa, osusz, Usuń twarde łodygi i drobno posiekaj liście. Wziąłem pietruszkę, koperek również dobrze komponuje się z rybą.
Krok 8:
Gdy bulion będzie gotowy, Posol go. Wyjmij ogony, głowy, jeśli ich użyłeś, łuk i lavrushkę. W razie potrzeby odcedź bulion. Mój okazał się przezroczysty, pominąłem ten krok. Wrzuć ziemniaki do bulionu i gotuj przez 5 minut.
Krok 9:
Następnie dodaj marchewki i kawałki mintaja do bulionu. Również na małym ogniu gotuj zupę przez kolejne 15 minut.
Krok 10:
Na samym końcu dodaj zioła i posmakuj soli. Zupa jest gotowa.
Krok 11:
Podawaj na gorąco, z kromką ciemnego chleba. Smacznego!
jeśli chcesz, możesz dodać paprykę i pomidory do zupy podczas gotowania, okaże się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczniejszy.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g