Zupa rybna z mintaja

lekki, dietetyczny, zdrowy, dla całej rodziny! Zupa rybna z mintaja to przepis na proste, ale bardzo smaczne pierwsze danie. Ze względu na fakt, że mintaj jest niskotłuszczową rybą, zupa jest niskokaloryczna. Jego przygotowanie rozwieje mit, że ryby dorsza nie nadają się do zup.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 50 % 9 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę rybną z mintaja? Przygotuj jedzenie. Mintaj jest odpowiedni dla każdego, nawet lepiej, jeśli jest niepatroszony, z głową. Ale jak u mnie, bez głowy, też się sprawdzi. Zwykle jest sprzedawany zamrożony, więc najpierw rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Przy tak delikatnym rozmrażaniu ryba nie straci swoich użytecznych właściwości i będzie znacznie smaczniejsza i bardziej soczysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli twój mintaj jest cały, odetnij mu głowę i ogon, włóż je do garnka. Mam tylko ogony, odciąłam jeszcze płetwy. Napełnij je zimną, czystą wodą, włóż obraną całą cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Postaw garnek z rybą na małym ogniu. To będzie rosół do zupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój Pozostałe tusze na porcje, po odcięciu płetw z tyłu i usunięciu czarnego filmu z brzucha. Należy go usunąć, w przeciwnym razie ryba będzie gorzka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie rosół się zagotuje. Usuń z niego pianę łyżką cedzakową, zminimalizuj ogień, przykryj i gotuj przez 20 minut. Im mniej intensywne gotowanie, tym bardziej przejrzysty będzie bulion rybny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj resztę warzyw. Umyj i obierz marchewki. Pokrój go w dowolny sposób. Pokroiłam na ćwiartki. Pamiętaj tylko, że efekt końcowy w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki w procesie obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj warzywa, osusz, Usuń twarde łodygi i drobno posiekaj liście. Wziąłem pietruszkę, koperek również dobrze komponuje się z rybą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy bulion będzie gotowy, Posol go. Wyjmij ogony, głowy, jeśli ich użyłeś, łuk i lavrushkę. W razie potrzeby odcedź bulion. Mój okazał się przezroczysty, pominąłem ten krok. Wrzuć ziemniaki do bulionu i gotuj przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj marchewki i kawałki mintaja do bulionu. Również na małym ogniu gotuj zupę przez kolejne 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na samym końcu dodaj zioła i posmakuj soli. Zupa jest gotowa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj na gorąco, z kromką ciemnego chleba. Smacznego!

jeśli chcesz, możesz dodać paprykę i pomidory do zupy podczas gotowania, okaże się jeszcze bardziej aromatyczny i smaczniejszy.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy