skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zrób mąkę owsianą (im drobniejsze zmielenie, tym lepiej) za pomocą młynka lub młynka do kawy. Dodaj mąkę do ciepłej wody.
Krok 2:
Dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj zakwas. Jeśli go nie masz - pomiń ten krok.
Krok 4:
Dodaj kromkę chleba żytniego. Przykryj pojemnik i pozostaw w cieple na jeden dzień.
Krok 5:
Tak wygląda mikstura w ciągu jednego dnia.
Krok 6:
Teraz musisz dobrze odcedzić galaretkę. Wymieszaj, odcedź. Pozostaw płyn do osadzenia, a następnie wlej trochę klarownego płynu do ciasta, wymieszaj i ponownie odcedź. Powtórz tę procedurę kilka razy, aż ciasto będzie wyglądać jak mokry piasek. Ciasto przechowuj w lodówce - będzie zakwasem do następnej galaretki.
Krok 7:
Teraz galaretkę należy ugotować - postawić na małym ogniu i gotować, podgrzewając, do 90 stopni, ciągle mieszając.
Krok 8:
Dodaj sól do gorącej galaretki i wymieszaj. Ułóż galaretkę na talerzach i podawaj z miodem. Ostygnie-będzie jak galaretka. Każdy może wybrać dla siebie ulubioną konsystencję galaretki owsianej.
bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Owies - 316 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g