galaretka owsiana z całego owsa

zdrowa i znana od setek lat galaretka owsiana! Przygotuj prawdziwy przepis. Taka galaretka z owsa została naprawdę przygotowana setki lat temu. Podawali z miodem, jedli łyżkami.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
37 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zrób mąkę owsianą (im drobniejsze zmielenie, tym lepiej) za pomocą młynka lub młynka do kawy. Dodaj mąkę do ciepłej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zakwas. Jeśli go nie masz - pomiń ten krok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kromkę chleba żytniego. Przykryj pojemnik i pozostaw w cieple na jeden dzień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak wygląda mikstura w ciągu jednego dnia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz musisz dobrze odcedzić galaretkę. Wymieszaj, odcedź. Pozostaw płyn do osadzenia, a następnie wlej trochę klarownego płynu do ciasta, wymieszaj i ponownie odcedź. Powtórz tę procedurę kilka razy, aż ciasto będzie wyglądać jak mokry piasek. Ciasto przechowuj w lodówce - będzie zakwasem do następnej galaretki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz galaretkę należy ugotować - postawić na małym ogniu i gotować, podgrzewając, do 90 stopni, ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól do gorącej galaretki i wymieszaj. Ułóż galaretkę na talerzach i podawaj z miodem. Ostygnie-będzie jak galaretka. Każdy może wybrać dla siebie ulubioną konsystencję galaretki owsianej.

bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Owies - 316   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy