chebureki z ziemniakami

takie chebureki można wykonać z różnymi nadzieniami. Od dzieciństwa uwielbiam takie chebureki. Zamiast sera można podsmażyć cebulę i wymieszać z tłuczonymi ziemniakami. Ale ponieważ cebula nie jest szczególnie lubiana w mojej rodzinie, zrobiłem tę opcję. Okazuje się bardzo soczysty i smaczny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 70 % 26 g
166 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z mlekiem i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasne, elastyczne, jednolite ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30 minut w cieple.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Farsz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zetrzyj ser. Drobno posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj gotowe ziemniaki na puree, wlej gorące mleko, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ser, zioła i sól do ziemniaków. Dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na 8-10 równych części. Rozwałkuj każdą część w cienki okrąg.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż 1 łyżkę po jednej stronie powstałego ciasta. L. ze zjeżdżalnią nadzienia i posmaruj ciasto. Przykryj drugą krawędzią ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj drugą krawędzią ciasta i ściśnij krawędzie. Robię to za pomocą widelca.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tworzą również pozostałe chebureki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć w nim czebureki przez 1-2 minuty z każdej strony, aż powstanie złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy