Zupa z kukurydzy w puszkach

proste, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Zupa kukurydziana w puszkach urozmaica lunch w zimnych porach roku. Kukurydza przyniesie świeżą nutę, a dzięki bulionowi z kurczaka i jajkom zupa będzie nie tylko smaczna, ale także pożywna.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 29 % 4 g
71 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z kukurydzą w puszkach? Przygotuj jedzenie. Wstępnie ugotuj bulion z kurczaka. Zrobiłam bulion z kurczaka z dwóch podudzi. Mięso wyjąć z bulionu i schłodzić. Kukurydza będzie potrzebna wraz z płynem, nie spuszczaj jej. Z zieleni wziąłem koperek, możesz umieścić dowolny do smaku. Umyj warzywa i dobrze wysusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować bulion z kurczaka? Wlej czystą wodę do rondla, włóż kurczaka. Umieść na kuchence na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, usunąć piankę łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień do minimum. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez 20 do 40 minut, w zależności od części kurczaka i obecności kości. Gotuj domowego kurczaka przez 1,5 do 2 godzin. W gotowym bulionie z kurczaka włóż kukurydzę w puszkach z płynem i gotuj przez 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka na głębokie naczynie i ubij trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wlej ubite jajka do bulionu z kurczaka z kukurydzą, ciągle mieszając. Jajka zwijają się z gorącej wody i wyglądają jak duże białe płatki. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel mięso z kurczaka od kości i pokrój na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do zupy dodaj posiekane mięso z kurczaka, wymieszaj. Wyłącz ogrzewanie. Zupa jest gotowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotową zupę do talerzy, dodając posiekane świeże zioła.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy