skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta parzonego. Wlej wodę do rondla, włóż masło i dodaj szczyptę soli. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy na gotowanie. Masło powinno się całkowicie stopić. Gdy tylko ciecz się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia, ale nie wyłączaj gazu.
Krok 2:
Wlej całą przygotowaną i przesianą mąkę na patelnię jednym ruchem.
Krok 3:
Szybko zagniataj ciasto łyżką, ugniatając grudki mąki. Ciasto powinno dobrze pozostawać w tyle za ściankami naczyń.
Krok 4:
Zwracamy patelnię z ciastem do pieca, zmniejszamy ogień do minimum. Suszymy ciasto mieszając przez 1-2 minuty. Powinien zebrać się w grudkę i zacząć pozostawiać ślad mąki na dnie patelni. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź przez 2 minuty.
Krok 5:
Rozbij jajka na osobny pojemnik.
Krok 6:
Do podstarzałego ciasta dodajemy najpierw jedno jajko i intensywnie wmieszamy je do ciasta łyżką lub mikserem z dyszą spiralną & quot; do ciasta". Gdy jajko zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto, Kontynuuj ugniatanie.
Krok 7:
Wprowadzamy do ciasta po jednym na raz pozostałe jajka i podobnie je mieszamy. Wystarczyły Mi 4 duże jajka. Jeśli używasz mniejszych jajek, ubij jeszcze jedno jajko osobno trzepaczką, dodaj połowę ciasta i zakończ ugniatanie ciasta.
Krok 8:
Na wyjściu powinno być lepkie ciasto, które powoli zsuwa się z łyżki.
Krok 9:
Na blasze do pieczenia wkładamy papier do pieczenia, smarujemy go masłem i lekko posypujemy mąką. Ciasto rozprowadzamy łyżką stołową lub deserową w postaci okrągłych wysokich ciastek w niewielkiej odległości od siebie. Możesz użyć strzykawki do ciasta. Miałem 9 sztuk na raz (rozłożyłem łyżką stołową), a potem tyle samo.
Krok 10:
Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika w temperaturze 190 stopni na 30-35 minut. Nie otwieraj drzwi piekarnika przez pierwsze 20 minut. Profiteroles powinny dobrze rosnąć, brązowieć i piec w środku-wtedy nie spadną. Pieczemy drugą partię.
Krok 11:
Do nadzienia wziąłem resztki lekko solonego łososia. Zmiel rybę i wymieszaj z roztopionym serem. Zamiast sera topionego można wziąć kremowy & quot; mascarpone & quot;.
Krok 12:
Gotowe profiteroles są lekko nacięte na środku lub powyżej i wypełnione nadzieniem łyżką lub strzykawką do ciasta z odpowiednią dyszą. Do dekoracji wstawiamy zieleń.
są nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g