profiteroles z przekąskami z niesłodzonym nadzieniem

Urocza przekąska na domowe przyjęcie lub bufet. Takie profiterole wyglądają oryginalnie i świetnie smakują. Nie odmawiaj sobie przyjemności spróbowania tego wspaniałego dania z przekąskami!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 53 % 23 g
węglowodany 19 % 8 g
237 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta parzonego. Wlej wodę do rondla, włóż masło i dodaj szczyptę soli. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy na gotowanie. Masło powinno się całkowicie stopić. Gdy tylko ciecz się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia, ale nie wyłączaj gazu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej całą przygotowaną i przesianą mąkę na patelnię jednym ruchem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szybko zagniataj ciasto łyżką, ugniatając grudki mąki. Ciasto powinno dobrze pozostawać w tyle za ściankami naczyń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwracamy patelnię z ciastem do pieca, zmniejszamy ogień do minimum. Suszymy ciasto mieszając przez 1-2 minuty. Powinien zebrać się w grudkę i zacząć pozostawiać ślad mąki na dnie patelni. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź przez 2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajka na osobny pojemnik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do podstarzałego ciasta dodajemy najpierw jedno jajko i intensywnie wmieszamy je do ciasta łyżką lub mikserem z dyszą spiralną & quot; do ciasta". Gdy jajko zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto, Kontynuuj ugniatanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wprowadzamy do ciasta po jednym na raz pozostałe jajka i podobnie je mieszamy. Wystarczyły Mi 4 duże jajka. Jeśli używasz mniejszych jajek, ubij jeszcze jedno jajko osobno trzepaczką, dodaj połowę ciasta i zakończ ugniatanie ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wyjściu powinno być lepkie ciasto, które powoli zsuwa się z łyżki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na blasze do pieczenia wkładamy papier do pieczenia, smarujemy go masłem i lekko posypujemy mąką. Ciasto rozprowadzamy łyżką stołową lub deserową w postaci okrągłych wysokich ciastek w niewielkiej odległości od siebie. Możesz użyć strzykawki do ciasta. Miałem 9 sztuk na raz (rozłożyłem łyżką stołową), a potem tyle samo.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika w temperaturze 190 stopni na 30-35 minut. Nie otwieraj drzwi piekarnika przez pierwsze 20 minut. Profiteroles powinny dobrze rosnąć, brązowieć i piec w środku-wtedy nie spadną. Pieczemy drugą partię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do nadzienia wziąłem resztki lekko solonego łososia. Zmiel rybę i wymieszaj z roztopionym serem. Zamiast sera topionego można wziąć kremowy & quot; mascarpone & quot;.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe profiteroles są lekko nacięte na środku lub powyżej i wypełnione nadzieniem łyżką lub strzykawką do ciasta z odpowiednią dyszą. Do dekoracji wstawiamy zieleń.

są nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy