skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt waniliowy na ciasto, połącz jajka z cukrem i ubij na maksymalnej mocy miksera przez 2-5 minut. W tym czasie jajka zmienią się w bujną, przewiewną masę i staną się białe. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę z sodą i wanilią. Delikatnie wymieszaj ręczną trzepaczką.
Krok 2:
Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (20-22 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem. Przez pierwsze 20-30 minut piekarnika, w żadnym wypadku nie otwieraj, w przeciwnym razie biszkopt może się osiąść).
Krok 3:
Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Następnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby biszkopt leżał. Następnie pokrój go na 4 ciasta. Namocz je w syropie cukrowym.
Krok 4:
Na tym etapie do ciasta można włożyć po prostu pokrojone truskawki. Ale podchodzę do tego inaczej. Robię nadzienie truskawkowe. W takim przypadku nadzienie zostaje poddane obróbce cieplnej, co wydłuża okres przydatności do spożycia gotowego ciasta (szczególnie w lecie). Aby przygotować nadzienie, pokrój truskawki na kawałki.
Krok 5:
Dodaj do niej cukier i skrobię i dobrze wymieszaj. Podpalić i doprowadzić do wrzenia przy ciągłym mieszaniu. Schłodzić gotowe nadzienie truskawkowe. Jeśli używasz mrożonych truskawek, rozmroź je trochę. Nie trzeba spuszczać soku.
Krok 6:
Aby przygotować krem, połącz ciężką śmietanę (o zawartości tłuszczu od 33%) z cukrem pudrem i ubij na puszystą, stabilną śmietanę. Następnie wmieszaj kremowy ser twarogowy.
Krok 7:
Na ciasto biszkoptowe ułóż krem, a następnie rozłóż nadzienie truskawkowe, nie osiągając krawędzi 2-3 cm.
Krok 8:
Złóż ciasto całkowicie i wyrównaj górę i boki szpatułką do ciasta. Udekoruj ciasto z okazji swojej uroczystości. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby było dobrze zamrożone i namoczone. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g