ciasto biszkoptowe z truskawkami i kremem

świąteczne i pyszne ciasto na twój stół! Ciasto truskawkowe to bardzo smaczna uczta. Można go przygotować na każdą uroczystość lub po prostu jako prezent dla jednego z przyjaciół. Ciasto z takim nadzieniem jest bardzo lubiane przez dzieci, więc jest idealne na przyjęcie dla dzieci.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 51 % 20 g
222 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt waniliowy na ciasto, połącz jajka z cukrem i ubij na maksymalnej mocy miksera przez 2-5 minut. W tym czasie jajka zmienią się w bujną, przewiewną masę i staną się białe. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę z sodą i wanilią. Delikatnie wymieszaj ręczną trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (20-22 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem. Przez pierwsze 20-30 minut piekarnika, w żadnym wypadku nie otwieraj, w przeciwnym razie biszkopt może się osiąść).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Następnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby biszkopt leżał. Następnie pokrój go na 4 ciasta. Namocz je w syropie cukrowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na tym etapie do ciasta można włożyć po prostu pokrojone truskawki. Ale podchodzę do tego inaczej. Robię nadzienie truskawkowe. W takim przypadku nadzienie zostaje poddane obróbce cieplnej, co wydłuża okres przydatności do spożycia gotowego ciasta (szczególnie w lecie). Aby przygotować nadzienie, pokrój truskawki na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do niej cukier i skrobię i dobrze wymieszaj. Podpalić i doprowadzić do wrzenia przy ciągłym mieszaniu. Schłodzić gotowe nadzienie truskawkowe. Jeśli używasz mrożonych truskawek, rozmroź je trochę. Nie trzeba spuszczać soku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przygotować krem, połącz ciężką śmietanę (o zawartości tłuszczu od 33%) z cukrem pudrem i ubij na puszystą, stabilną śmietanę. Następnie wmieszaj kremowy ser twarogowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na ciasto biszkoptowe ułóż krem, a następnie rozłóż nadzienie truskawkowe, nie osiągając krawędzi 2-3 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż ciasto całkowicie i wyrównaj górę i boki szpatułką do ciasta. Udekoruj ciasto z okazji swojej uroczystości. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby było dobrze zamrożone i namoczone. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy