wegańskie ciasto bez jajek

wegańskie ciasta nie są gorsze od zwykłych! Wspaniały deser! Niejednokrotnie słyszałam o takich ciastach i wreszcie sama zrobiłam. Bardzo mi się podobało! Połączenie suszonych owoców z przecierem czekoladowo-owocowym okazało się bardzo udane.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 77 % 30 g
174 kcal
IG: 45 / 23 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podstawa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj orzechy włoskie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Suszone morele, daktyle bez pestek, suszone śliwki zmielić w blenderze. Możesz przejść przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz suszone owoce, mąkę i orzechy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mieszaninę do wyłożonej pergaminem formy (Ø 18 cm), równomiernie rozprowadź na dnie i dobrze ubij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę do agaru, wymieszaj, zagotuj i gotuj, mieszając, przez pół minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Banany obrać i szybko rozgnieść widelcem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz banany z musem jabłkowym

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj kakao.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij mikserem do uzyskania gładkości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przy ciągłym ubijaniu wlej wrzący agar do przecieru owocowo-czekoladowego. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 1-2 minuty, aż krem lekko zgęstnieje.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż gotowy krem na cieście i wygładź.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż ciasto do lodówki na 5-7 godzin.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Użyj gorącego noża, aby przesunąć wzdłuż boków formy i zdjąć pierścień do gotowania.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przed podaniem posyp ciasto kakao i udekoruj suszonymi morelami i suszonymi śliwkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mus jabłkowy - 68   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy