Tom Yam z mlekiem kokosowym

Oryginalny, pikantny, niezwykły smak, najlepszy! Tom Yam z mlekiem kokosowym to znany przepis na tajskie jedzenie. Nawet niedoświadczona Gospodyni domowa może ugotować to wykwintne pierwsze danie w swojej kuchni. Na pewno pokochasz jego smak-ostry, ale także bardzo kremowy.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 27 % 3 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować Tom Yam z mlekiem kokosowym? Obierz czosnek. Z imbiru odetnij górną warstwę. Drobno posiekaj chili, czosnek i imbir nożem. Alternatywnie możesz przepuścić czosnek przez prasę i zetrzeć imbir na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść garnek na kuchence, w którym planujesz gotować zupę, wlej do niego olej, dobrze go podgrzej. Smaż na nim ten kawałek przez kilka minut na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień i gotuj mieszaninę przez kolejne kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grubo zmiażdż ziarna pieprzu, można to łatwo zrobić zwykłym wałkiem do ciasta. Połącz paprykę z papryką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, pomidor w duże plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pieczarki, osusz i pokrój w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do rondla na smażone kawałki chili, czosnku i imbiru i zagotuj na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj trawę cytrynową, owoce morza, cebulę i grzyby do garnka. Wziąłem gotowy koktajl morski, ale możesz użyć pojedynczych owoców morza — krewetek, małży, kalmarów. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje i zmniejsz ogień. Gotuj zupę przez 8-10 minut na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec dodaj pomidory, mleko kokosowe, skórkę z cytryny i paprykę, pozwól zupie ponownie się zagotować. Posmakuj i dopraw solą do smaku. Po 2-3 minutach rondel można wyjąć z pieca. Podawaj zupę na gorąco, rozlewając się na talerze. Smacznego!

zarówno ilość składników, ich stosunek, jak i zestaw można zmieniać według własnego gustu.

jeśli nie masz mleka kokosowego, weź zwykłe lub sojowe, suche, śmietankowe itp.

można spróbować kupić w sklepie przyprawy i przyprawy, które sprawiają, że wyjątkowy smak i aromat zupy. A jeśli ich nie ma, łatwo jest sam to wszystko ugotować. W końcu produkty, które są dla nas niezwykłe, dobrze się zmieniają. Zamiast liści limonki bierzemy skórkę z cytryny itp.

nie używaj grzybów leśnych, w przeciwnym razie otrzymasz zupę grzybową, ponieważ grzyby leśne zmienią smak zupy.

jeśli zupa wydaje się gęsta, rozcieńczyć ją wrzącym mlekiem. A jeśli jest płynny, wlej część bulionu.

Ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Schisandra - 111   kcal/100g
  • Koktajl morski - 95   kcal/100g

Podobne przepisy