skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować Tom Yam z mlekiem kokosowym? Obierz czosnek. Z imbiru odetnij górną warstwę. Drobno posiekaj chili, czosnek i imbir nożem. Alternatywnie możesz przepuścić czosnek przez prasę i zetrzeć imbir na drobnej tarce.
Krok 2:
Umieść garnek na kuchence, w którym planujesz gotować zupę, wlej do niego olej, dobrze go podgrzej. Smaż na nim ten kawałek przez kilka minut na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień i gotuj mieszaninę przez kolejne kilka minut.
Krok 3:
Grubo zmiażdż ziarna pieprzu, można to łatwo zrobić zwykłym wałkiem do ciasta. Połącz paprykę z papryką.
Krok 4:
Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, pomidor w duże plasterki.
Krok 5:
Umyj pieczarki, osusz i pokrój w paski.
Krok 6:
Wlej wodę do rondla na smażone kawałki chili, czosnku i imbiru i zagotuj na średnim ogniu.
Krok 7:
Następnie dodaj trawę cytrynową, owoce morza, cebulę i grzyby do garnka. Wziąłem gotowy koktajl morski, ale możesz użyć pojedynczych owoców morza — krewetek, małży, kalmarów. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje i zmniejsz ogień. Gotuj zupę przez 8-10 minut na małym ogniu.
Krok 8:
Na koniec dodaj pomidory, mleko kokosowe, skórkę z cytryny i paprykę, pozwól zupie ponownie się zagotować. Posmakuj i dopraw solą do smaku. Po 2-3 minutach rondel można wyjąć z pieca. Podawaj zupę na gorąco, rozlewając się na talerze. Smacznego!
zarówno ilość składników, ich stosunek, jak i zestaw można zmieniać według własnego gustu.
jeśli nie masz mleka kokosowego, weź zwykłe lub sojowe, suche, śmietankowe itp.
można spróbować kupić w sklepie przyprawy i przyprawy, które sprawiają, że wyjątkowy smak i aromat zupy. A jeśli ich nie ma, łatwo jest sam to wszystko ugotować. W końcu produkty, które są dla nas niezwykłe, dobrze się zmieniają. Zamiast liści limonki bierzemy skórkę z cytryny itp.
nie używaj grzybów leśnych, w przeciwnym razie otrzymasz zupę grzybową, ponieważ grzyby leśne zmienią smak zupy.
jeśli zupa wydaje się gęsta, rozcieńczyć ją wrzącym mlekiem. A jeśli jest płynny, wlej część bulionu.
Ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Schisandra - 111 kcal/100g
- Koktajl morski - 95 kcal/100g