skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować marynatę z wołowiną i jęczmieniem? Przygotuj składniki. Aby zupa była bogata, wybierz wołowinę z kością. Ogórki do marynaty są tradycyjnie solone, jeśli ich nie znajdziesz, weź zwykłe, marynowane.
Krok 2:
Umyj i obierz marchewki, cebulę i seler.
Krok 3:
Napełnij mięso zimną wodą, dodaj całą cebulę, połowę marchwi, korzeń selera i liść laurowy. Postaw garnek na umiarkowanym ogniu, zagotuj wodę. Usuń powstałą piankę łyżką cedzakową. Następnie zmniejsz ogień. Gotuj bulion, aż mięso się ugotuje. Czas gotowania zależy od mięsa-od której części tuszy pochodzi kawałek, wieku zwierzęcia, obecności kości. Moje mięso gotowało się przez 1 godzinę.
Krok 4:
Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je, ostudź trochę, oddziel od kości, jeśli są i pokrój na kawałki. Odcedź bulion, ugotowane w nim warzywa wyrzuć.
Krok 5:
Pokrój pozostałą połowę marchewki i pikle w kostkę.
Krok 6:
Umieść garnek z bulionem na kuchence, włóż do niego marchewkę ,jęczmień jęczmienny (wcześniej dobrze spłucz kaszę) i posiekane mięso. Gotuj wszystko razem przez 40 minut po ugotowaniu na małym ogniu.
Krok 7:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
Krok 8:
Dodaj ziemniaki do garnka.
Krok 9:
Rozłóż ogórki i wlej solankę.
Krok 10:
Gotuj marynatę na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 20 minut. Spróbuj zupy na sól, w razie potrzeby dosolij. Gotową zupę pozostawić pod przykryciem na 20 minut i wlać do talerzy. Podawaj marynatę ze śmietaną.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g