marynata klasyczna z jęczmieniem i wołowiną

najsmaczniejsze, z prostych produktów, dla całej rodziny! Klasyczna marynata jest przygotowywana z wołowiną, jęczmieniem jęczmiennym i piklami. W tym przepisie jest przygotowywany bez smażenia i olejów roślinnych, więc zupa jest dość niskokaloryczna. Niemniej jednak marynata okazuje się bardzo satysfakcjonująca i bogata.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować marynatę z wołowiną i jęczmieniem? Przygotuj składniki. Aby zupa była bogata, wybierz wołowinę z kością. Ogórki do marynaty są tradycyjnie solone, jeśli ich nie znajdziesz, weź zwykłe, marynowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz marchewki, cebulę i seler.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij mięso zimną wodą, dodaj całą cebulę, połowę marchwi, korzeń selera i liść laurowy. Postaw garnek na umiarkowanym ogniu, zagotuj wodę. Usuń powstałą piankę łyżką cedzakową. Następnie zmniejsz ogień. Gotuj bulion, aż mięso się ugotuje. Czas gotowania zależy od mięsa-od której części tuszy pochodzi kawałek, wieku zwierzęcia, obecności kości. Moje mięso gotowało się przez 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je, ostudź trochę, oddziel od kości, jeśli są i pokrój na kawałki. Odcedź bulion, ugotowane w nim warzywa wyrzuć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pozostałą połowę marchewki i pikle w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść garnek z bulionem na kuchence, włóż do niego marchewkę ,jęczmień jęczmienny (wcześniej dobrze spłucz kaszę) i posiekane mięso. Gotuj wszystko razem przez 40 minut po ugotowaniu na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ziemniaki do garnka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ogórki i wlej solankę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj marynatę na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 20 minut. Spróbuj zupy na sól, w razie potrzeby dosolij. Gotową zupę pozostawić pod przykryciem na 20 minut i wlać do talerzy. Podawaj marynatę ze śmietaną.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy