skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować zupę, weź świeży sterlet, ziemniaki, cebulę, marchewkę i wiele przypraw: liść laurowy, ziarna pieprzu, nasiona kopru lub kminku, wodę, sól, a także zioła do podania. Najpierw dobrze spłucz sterlet, spłucz cały śluz, którym pokryta jest ryba. Gotowałem nie z mrożonego, ale ze świeżego, mamy duże akwaria w supermarkecie.
Krok 2:
Następnie sterlet należy dokładnie wypatroszyć, usunąć skrzela-są małe, a ta procedura nie jest zbyt wygodna i przyjemna. Teraz musisz ponownie wszystko dobrze umyć, odciąć głowę sąsiednimi płetwami, ogonem, płetwami. Włóż wszystko, z wyjątkiem tuszy samej ryby, do rondla, dodaj cebulę, pokrojoną na pół i ponownie na pół, na duże kawałki, dodaj pokrojoną marchewkę, nasiona kopru, ziarna pieprzu, liść laurowy w ten sam sposób i zalej wszystko wodą.
Krok 3:
Gotuj z umiarkowanym gotowaniem pod pokrywką przez 20 minut-w zależności od wielkości ryby - nie mam zbyt dużego okazu - około 700 g - na ucho wziąłem głowę, ogon, płetwy i pokrojoną w poprzek część tuszy, okazało się, że cztery dobre porcje zupy rybnej, jadłem z mężem na dwa obiady. Jeśli twój sterlet jest większy, musisz gotować głowę dłużej.
Krok 4:
W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę lub kostkę-kto lubi-i trochę cebuli. Usuń wszystkie korzenie, przyprawy i ryby z zupy rybnej, odcedź bulion. Dodaj do niego ziemniaki i cebulę, gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj dobre kawałki sterletki do ucha - pokroiłem go na steki.
Krok 5:
Zanurz steki sterlady w uchu i gotuj przez kolejne 10 minut, aż ryba się ugotuje.
Krok 6:
Podawaj gotowe ucho sterlada na gorąco, posypane koperkiem. Czasami podczas serwowania na talerzach umieszcza się połówki jajek na twardo.
sterlet należy do starożytnego rodzaju jesiotra, którego początki sięgają czasów syluru. Ryby nie mają łusek, podobnie jak kości grzbietowej zamiast nich na grzbiecie znajduje się szereg kolczastych kolców i szkielet chrząstki. Jeszcze za Piotra 1 zaczęto ją sztucznie hodować na królewski stół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sterlet świeży - 122 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g