ucho ze sterlada

przepis na doskonałą zupę rybną ze sterlady królewskiej. Ucho sterlada to bardzo smaczne, cenne i pożywne danie, które według naukowców ma właściwości poprawiające nastrój-ryba zawiera leki przeciwdepresyjne. Sterlet jest słusznie uważany za rybę królewską, właściwy sterlet to żywa ryba.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 7 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 17 % 2 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować zupę, weź świeży sterlet, ziemniaki, cebulę, marchewkę i wiele przypraw: liść laurowy, ziarna pieprzu, nasiona kopru lub kminku, wodę, sól, a także zioła do podania. Najpierw dobrze spłucz sterlet, spłucz cały śluz, którym pokryta jest ryba. Gotowałem nie z mrożonego, ale ze świeżego, mamy duże akwaria w supermarkecie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie sterlet należy dokładnie wypatroszyć, usunąć skrzela-są małe, a ta procedura nie jest zbyt wygodna i przyjemna. Teraz musisz ponownie wszystko dobrze umyć, odciąć głowę sąsiednimi płetwami, ogonem, płetwami. Włóż wszystko, z wyjątkiem tuszy samej ryby, do rondla, dodaj cebulę, pokrojoną na pół i ponownie na pół, na duże kawałki, dodaj pokrojoną marchewkę, nasiona kopru, ziarna pieprzu, liść laurowy w ten sam sposób i zalej wszystko wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj z umiarkowanym gotowaniem pod pokrywką przez 20 minut-w zależności od wielkości ryby - nie mam zbyt dużego okazu - około 700 g - na ucho wziąłem głowę, ogon, płetwy i pokrojoną w poprzek część tuszy, okazało się, że cztery dobre porcje zupy rybnej, jadłem z mężem na dwa obiady. Jeśli twój sterlet jest większy, musisz gotować głowę dłużej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę lub kostkę-kto lubi-i trochę cebuli. Usuń wszystkie korzenie, przyprawy i ryby z zupy rybnej, odcedź bulion. Dodaj do niego ziemniaki i cebulę, gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj dobre kawałki sterletki do ucha - pokroiłem go na steki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz steki sterlady w uchu i gotuj przez kolejne 10 minut, aż ryba się ugotuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj gotowe ucho sterlada na gorąco, posypane koperkiem. Czasami podczas serwowania na talerzach umieszcza się połówki jajek na twardo.

sterlet należy do starożytnego rodzaju jesiotra, którego początki sięgają czasów syluru. Ryby nie mają łusek, podobnie jak kości grzbietowej zamiast nich na grzbiecie znajduje się szereg kolczastych kolców i szkielet chrząstki. Jeszcze za Piotra 1 zaczęto ją sztucznie hodować na królewski stół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sterlet świeży - 122   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy