Chuda kapuśniak z fasolą, puszkami i kapustą

w pośpiechu, niezwykle smaczne i proste, na lunch! Chuda kapuśniak z fasolą w puszkach i kapustą ma bardzo łagodny, przyjemny smak. Nadają się do posiłków dla dzieci i dietetycznych i przygotowują się bardzo szybko!
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
32 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować chudą kapuśniak z fasolą w puszkach? Przygotuj niezbędne składniki. Keczup można zastąpić pastą pomidorową lub pomidorami. Weź czerwoną, białą lub inną fasolę według własnego gustu. Nadaje się tu nawet zielona kapsuła. Umyj warzywa. Usuń nasiona i łodygę z papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla (objętość wody zależy od gęstości zupy, którą lubisz, możesz 2-4 litry). Posolić. Zamknij pokrywkę i umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Włóż ziemniaki do wrzącej wody, zmniejsz trochę ogień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój białą kapustę w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na średniej tarce, pokrój paprykę na kwadraty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną kapustę do zupy do ziemniaków. Gotuj przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj fasolę w puszkach. Gotuj przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Smaż cebulę przez około 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj startą marchewkę. Wymieszać. Smażyć, mieszając, przez 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do smażenia dodaj paprykę, keczup, przyprawy. Możesz dodać kilka łyżek bulionu. Dusić warzywa przez 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść smażenie w kapuśniaku. Gotuj przez 2 minuty. Przykryj garnek pokrywką, wyłącz kuchenkę i pozwól zupie trochę zaparzyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy zupa jest podawana, możesz nakryć do stołu. Podawaj kapuśniak ze śmietaną i ziołami. Dla tych, którzy lubią ostrzej, możesz zaoferować chrzan, musztardę, czosnek, gorloder.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy