kasza gryczana z jajkiem

w pośpiechu, z niedrogich produktów, na obiad dla rodziny! Kasza gryczana z jajkiem jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Jeśli kochasz tę kaszę, ale znudziły Ci się tradycyjne płatki zbożowe, spróbuj koniecznie! Smażona na oleju cebula i jajka na twardo nadają potrawie wyjątkowy smak i aromat.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 58 % 15 g
125 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z jajkiem? Przygotuj produkty według listy. Posortuj kaszę gryczaną (jeśli to konieczne), usuwając zanieczyszczenia. Umyj jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kaszę gryczaną do miski, kilkakrotnie spłucz wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kaszę gryczaną na patelnię, zalej wodą. Umieść patelnię na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, sól wodę i zmniejsz ogień. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj kaszę gryczaną do miękkości przez około 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj jajka na twardo. Gotują się przez około 10 minut po ugotowaniu. Ostudź je i obierz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę. Opłucz i osusz. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuść połowę całej objętości masła na patelni. Dodaj cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój jajka na twardo lub na dowolne kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do gotowanej gotowanej gryki dodaj posiekane jajka na twardo i smażoną cebulę. Włóż pozostałe masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj owsiankę z jajkiem i cebulą. Możesz podać kaszę gryczaną z jajkiem do stołu. Smacznego!

kasza gryczana zmieszana z gotowanym jajkiem jest niesamowicie satysfakcjonująca i przez długi czas zaspokaja głód. Jego smak jest bardzo różny w zależności od oleju, na którym smażysz cebulę. Radzę po raz pierwszy spróbować gotować na maśle lub ghee. Z roślinnością będzie inny aromat i smak. Nadaje się tutaj również smalec lub tłuszcz zwierzęcy. Możesz dodać szkwarki-dla amatorów. Ogólnie rzecz biorąc, danie można urozmaicić w nieskończoność.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy