skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ugotujemy kapuśniak na bulionie z kurczaka. Do bulionu potrzebujesz kurczaka, nie ma znaczenia, jakie części kurczaka weźmiesz: może to być droga pierś z kurczaka z białym mięsem, uda, a nawet szyje z kurczaka. Wskazane jest stosowanie świeżych warzyw, jeśli to możliwe, nowych zbiorów.
Krok 2:
Najpierw ugotuj bulion. Dobrze opłucz kurczaka - im lepiej umyjesz kurczaka, tym mniej piany utworzy się podczas gotowania bulionu. Możesz nawet namoczyć kurczaka w zimnej wodzie przez 30 minut, a następnie spuścić wodę.
Krok 3:
Przykryj kurczaka czystą wodą, a następnie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, stale usuwając pianę, przez 30 minut. Nie rób dużego ognia - powinien być minimalny, a lepiej przykryć patelnię pokrywką.
Krok 4:
Usuń kurczaka z bulionu łyżką cedzakową. Rosół jest gotowy. Możesz go użyć od razu, możesz następnego dnia lub możesz nawet zamrozić taki bulion.
Krok 5:
Dobrze umyj marchewkę, obierz - w tym celu najlepiej użyć obieraczki do warzyw - obiera skórkę tak cienko, jak to możliwe.
Krok 6:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Aby cebula była lepiej obrana i nie była zbyt paląca, namocz ją przez 20 minut w zimnej wodzie.
Krok 7:
Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż cebulę i marchewkę przez około 7 minut, aż cebula się zarumieni. Możesz wziąć dowolny olej roślinny, ale ponieważ użyjemy go do smażenia, musisz wziąć rafinowany olej.
Krok 8:
Dodaj pieczeń do bulionu, gotuj na małym ogniu.
Krok 9:
Obierz ziemniaki, pokrój w średnią kostkę i dodaj również do garnka.
Krok 10:
Umyj kapustę, Usuń 2-3 górne liście i posiekaj. Dodaj do garnka do pozostałych składników. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu. Chcę dodać, że jeśli chcesz ugotować kwaśną kapuśniak, zamiast zwykłej białej kapusty weź kiszoną.
Krok 11:
Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz go zetrzeć lub posiekać nożem.
Krok 12:
Z kurczaka, na którym gotowano bulion, odetnij mięso i wróć do garnka. Jeśli wolisz zupy bezmięsne, możesz tego nie robić i używać kurczaka według własnego uznania. Gotuj w sumie około 20 minut po włożeniu ziemniaków - tyle czasu zajmuje pełne ugotowanie ziemniaków.
Krok 13:
Na samym końcu posolić zupę.
Krok 14:
Podawaj gorącą kapuśniak ze śmietaną. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g