kapuśniak na bulionie z kurczaka z kapusty

przepis na klasyczną kapuśniak na bulionie z kurczaka! Klasyczna kapuśniak z białej kapusty na bulionie z kurczaka to pierwsze danie na rodzinny obiad. Taka zupa spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom - smaczna, zdrowa i wcale nie jest trudna do przygotowania!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 22 % 2 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ugotujemy kapuśniak na bulionie z kurczaka. Do bulionu potrzebujesz kurczaka, nie ma znaczenia, jakie części kurczaka weźmiesz: może to być droga pierś z kurczaka z białym mięsem, uda, a nawet szyje z kurczaka. Wskazane jest stosowanie świeżych warzyw, jeśli to możliwe, nowych zbiorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj bulion. Dobrze opłucz kurczaka - im lepiej umyjesz kurczaka, tym mniej piany utworzy się podczas gotowania bulionu. Możesz nawet namoczyć kurczaka w zimnej wodzie przez 30 minut, a następnie spuścić wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj kurczaka czystą wodą, a następnie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, stale usuwając pianę, przez 30 minut. Nie rób dużego ognia - powinien być minimalny, a lepiej przykryć patelnię pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń kurczaka z bulionu łyżką cedzakową. Rosół jest gotowy. Możesz go użyć od razu, możesz następnego dnia lub możesz nawet zamrozić taki bulion.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj marchewkę, obierz - w tym celu najlepiej użyć obieraczki do warzyw - obiera skórkę tak cienko, jak to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Aby cebula była lepiej obrana i nie była zbyt paląca, namocz ją przez 20 minut w zimnej wodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż cebulę i marchewkę przez około 7 minut, aż cebula się zarumieni. Możesz wziąć dowolny olej roślinny, ale ponieważ użyjemy go do smażenia, musisz wziąć rafinowany olej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pieczeń do bulionu, gotuj na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz ziemniaki, pokrój w średnią kostkę i dodaj również do garnka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj kapustę, Usuń 2-3 górne liście i posiekaj. Dodaj do garnka do pozostałych składników. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu. Chcę dodać, że jeśli chcesz ugotować kwaśną kapuśniak, zamiast zwykłej białej kapusty weź kiszoną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz go zetrzeć lub posiekać nożem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z kurczaka, na którym gotowano bulion, odetnij mięso i wróć do garnka. Jeśli wolisz zupy bezmięsne, możesz tego nie robić i używać kurczaka według własnego uznania. Gotuj w sumie około 20 minut po włożeniu ziemniaków - tyle czasu zajmuje pełne ugotowanie ziemniaków.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na samym końcu posolić zupę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj gorącą kapuśniak ze śmietaną. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy