Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Prosta i satysfakcjonująca sałatka w pośpiechu, z prostych potraw! Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą jest przygotowywana łatwo i szybko, produkty do niej można kupić i przechowywać w domu, aby zawsze były pod ręką. Sałatka pomoże Ci, gdy niespodziewanie pojawią się goście, rozjaśni również prosty rodzinny obiad.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 29 % 4 g
80 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą? Przygotuj jedzenie. Weź tuńczyka, który jest odpowiedni zarówno we własnym soku, jak i w oleju, który, nawiasem mówiąc, można wykorzystać do sosu sałatkowego. Ogórki nadają się do marynowania lub marynowania. Wziąłem koperek, możesz wziąć inny do smaku. Czasami do takiej sałatki dodaje się cebulę lub sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie otwórz puszkę kukurydzy w puszkach. Wyrzuć kukurydzę na sito, aby szklanki nadmiar płynu. Odłóż wymaganą ilość kukurydzy na przygotowaną miskę sałatkową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zajmij się krojeniem reszty jedzenia. Sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę). Usuń marynowane lub marynowane ogórki ze słoika i pokrój w drobną kostkę. Dodaj pokrojone ogórki do salaterki do kukurydzy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz je, a następnie pokrój w małe kostki i dodaj do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie otwórz puszkę tuńczyka w puszce, odcedź olej lub sok. Tuńczyka dowolnie pokroić lub rozłożyć na włókna. Dodaj tuńczyka do sałatki do wcześniej przygotowanych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz świeże warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz. Następnie drobno posiekaj i dodaj do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do sałatki do smaku dodaj majonez, sól, czarny pieprz i wymieszaj. Uważaj na sól, majonez jest już wystarczająco słony, nie przesadzaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą w puszkach podawaj natychmiast po ugotowaniu. Jest to samodzielne danie, które można podać na obiad lub wykorzystać jako jedną z przekąsek.

ta sałatka ma wiele zalet. Po pierwsze, ta sałatka jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Po drugie, produkty do jego przygotowania są dostępne i można je kupić z wyprzedzeniem. Po trzecie, sałatka składa się ze zdrowych składników-tuńczyka, kukurydzy, jajek, świeżych ziół. Jedyną minutą w tej sałatce może być majonez - nie każdemu przypadnie do gustu. W takim przypadku do sosu sałatkowego można użyć oleju z tuńczyka, zastąpić kwaśną śmietaną lub przygotować ulubiony dressing o zdrowszej kompozycji.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy