kremowy lukier

świetny kremowy lukier do arcydzieł cukierniczych! W dobie sztuki cukierniczej lukier staje się integralną częścią ciast, babeczek, bułek i innych produktów. Łatwy w przygotowaniu lukier nada najbardziej konwencjonalnym wypiekom apetyczny wygląd, a kremowy aromat uzupełni paletę smakową.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 71 % 48 g
369 kcal
IG: 4 / 8 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kremowy delikatny lukier, potrzebujesz tylko 4 składników: masła, cukru pudru, ciężkiej śmietany i cukru waniliowego. Aby delikatnie uzyskać kremową masę, należy wybrać krem o zawartości tłuszczu co najmniej 20%. Cukier waniliowy można zastąpić ekstraktem, esencją, wanilią lub wanilią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przystępujemy do przygotowania glazury. Najważniejsze jest, aby obserwować stosunek śmietany i granulowanego cukru, powinien wynosić 1:1. W takim przypadku bierzemy 1 szklankę 20% śmietany, wlewamy je do rondla z grubym dnem, wlewamy 1 szklankę cukru i podpalamy patelnię. Doprowadź śmietanę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i ciągle mieszając gotuj przez 15-20 minut, aż zgęstnieje. Podczas gotowania powinien już pojawić się kremowy aromat.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy masa śmietankowa zgęstnieje, dodaj 1 łyżeczkę masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 1 łyżkę cukru waniliowego. Zamiast cukru waniliowego możesz użyć wanilii, ale wtedy wystarczy jedna szczypta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szybkimi ruchami dokładnie wymieszaj lukier, aby masło całkowicie się rozpuściło i natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Lukier jest gotowy! Glazurę można stosować natychmiast, gdy jest gorąca, lub można ją lekko schłodzić, a następnie nałożyć na produkt cukierniczy lub maślany.Z tej ilości składników uzyskuje się taki słoik glazury. Wystarcza na 6 dużych bułek.

istnieje ogromna różnorodność przepisów na lukier. Ta jest jedną z ulubionych. Oprócz tego, że lukier nadaje domowym wypiekom świąteczny wygląd, dłużej utrzymuje świeżość. Ciągle eksperymentując z proporcjami, zawartością tłuszczu w śmietanie i aromatami, możesz osiągnąć różne odcienie i smaki. Możesz także dodać barwniki, ale ten rodzaj glazury podoba mi się bardziej w klasycznym kremowym kolorze.
lukier zrobiony według tego przepisu czasami używam do pieczenia słynnych bułek Cinnabon. Chociaż dla prawdziwych sinnabonów przygotowuje się specjalny lukier z twarogiem, ale to zupełnie inna historia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy