skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kremowy delikatny lukier, potrzebujesz tylko 4 składników: masła, cukru pudru, ciężkiej śmietany i cukru waniliowego. Aby delikatnie uzyskać kremową masę, należy wybrać krem o zawartości tłuszczu co najmniej 20%. Cukier waniliowy można zastąpić ekstraktem, esencją, wanilią lub wanilią.
Krok 2:
Przystępujemy do przygotowania glazury. Najważniejsze jest, aby obserwować stosunek śmietany i granulowanego cukru, powinien wynosić 1:1. W takim przypadku bierzemy 1 szklankę 20% śmietany, wlewamy je do rondla z grubym dnem, wlewamy 1 szklankę cukru i podpalamy patelnię. Doprowadź śmietanę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i ciągle mieszając gotuj przez 15-20 minut, aż zgęstnieje. Podczas gotowania powinien już pojawić się kremowy aromat.
Krok 3:
Gdy masa śmietankowa zgęstnieje, dodaj 1 łyżeczkę masła.
Krok 4:
Dodaj 1 łyżkę cukru waniliowego. Zamiast cukru waniliowego możesz użyć wanilii, ale wtedy wystarczy jedna szczypta.
Krok 5:
Szybkimi ruchami dokładnie wymieszaj lukier, aby masło całkowicie się rozpuściło i natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Lukier jest gotowy! Glazurę można stosować natychmiast, gdy jest gorąca, lub można ją lekko schłodzić, a następnie nałożyć na produkt cukierniczy lub maślany.Z tej ilości składników uzyskuje się taki słoik glazury. Wystarcza na 6 dużych bułek.
istnieje ogromna różnorodność przepisów na lukier. Ta jest jedną z ulubionych. Oprócz tego, że lukier nadaje domowym wypiekom świąteczny wygląd, dłużej utrzymuje świeżość. Ciągle eksperymentując z proporcjami, zawartością tłuszczu w śmietanie i aromatami, możesz osiągnąć różne odcienie i smaki. Możesz także dodać barwniki, ale ten rodzaj glazury podoba mi się bardziej w klasycznym kremowym kolorze.
lukier zrobiony według tego przepisu czasami używam do pieczenia słynnych bułek Cinnabon. Chociaż dla prawdziwych sinnabonów przygotowuje się specjalny lukier z twarogiem, ale to zupełnie inna historia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g