pierogi z ziemniakami i smażoną cebulą

najbardziej apetyczny i pyszny, z prostych produktów, niedrogi! Pierogi z ziemniakami i smażoną cebulą ozdobią każde menu. Zarówno w dni powszednie, jak i święta potrawa zostanie powitana z hukiem! Można go również przygotować na przyszłość. Przepis jest prosty, ale wymaga czasu i wysiłku. Ciasto łatwo się rozwałkuje, nie pęka, pierogi nie gotują.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 71 % 20 g
130 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi z ziemniakami i smażoną cebulą? Zacznij od przygotowania nadzienia. Przygotuj niezbędne składniki. Dokładnie umyj ziemniaki. Cebula będzie potrzebować 3-4 szt.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na trzy do czterech części, włożyć do rondla. Napełnij wodą i podpal do gotowania. Gdy ziemniaki się zagotują, zmniejsz ogień, sól. Możesz również dodać liść laurowy, 3-4 groszki ziela angielskiego, ale nie jest to konieczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków zajmij się opiekaniem. Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w średniej wielkości kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, podgrzej. Smaż cebulę na średnim ogniu na złoty kolor. Mieszaj od czasu do czasu, w przeciwnym razie się przypali.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ziemniaki są ugotowane, łatwo będzie je przebić widelcem lub nożem, odcedzić. Dodaj masło, ciepłe mleko i prażoną cebulę. Za pomocą tłuczka zmiel ziemniaki na gładkie puree. Nadzienie jest gotowe. Pozostaw do ostygnięcia, a w tym czasie zagnieść ciasto na pierogi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić ciasto na pierogi? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Pamiętaj, aby przesadzić go, aby nasycić go tlenem. Wyjmij wcześniej jajko kurze z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mąkę do szerokiej i głębokiej miski, w której wygodnie będzie ugniatać ciasto. Osobno wbij jajko do pojemnika, wlej przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej i łyżkę rafinowanego oleju roślinnego. Użyłam oliwy z oliwek, ale możesz wziąć Słonecznik. Trzepaczką lub widelcem ubij płyn, aż będzie gładki i wlej do mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto. Ponieważ mąka jest inna dla każdego, jej ilość może być potrzebna mniej więcej niż wskazana w przepisie, spójrz na konsystencję ciasta. Powinien być całkiem fajny, nie przyklejający się do rąk. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj część ciasta w okrąg o grubości około 3 mm.im cieńsze ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. Wyciśnij koła za pomocą specjalnej formy. Umieść około 1 herbaty na środku każdego koła. l nadzienia i pierogi. Jeśli chcesz, możesz owinąć taki warkocz. Ważne! Upewnij się, że nadzienie lub tłuszcz nie dostanie się na krawędzie przedmiotu z ciasta, w przeciwnym razie pierogi się zagotują.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Musisz gotować w dużym rondlu, pierogi powinny swobodnie pływać, aby się nie sklejały. Wlej wodę (około 3 litrów) i podpal. Gdy woda się zagotuje, sól (0,5 stół. l). Użyj łyżki, aby utworzyć lejek w wodzie, przekręć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Wyślij pierogi do rondla (15 szt.). Gdy się zagotują, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez około 4 do 6 minut. Im grubsze ciasto na pierogi, tym dłużej będą się gotować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gotowania pierogów przygotuj składniki do podania pierogów. Weź 3 sztuki średnich cebul, rafinowany olej roślinny i wysokiej jakości masło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Cebulę obrać, opłukać zimną wodą i pokroić w cienkie pierścienie. Jeśli twoja cebula jest duża, pokrój ją w półpierścienie. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, włóż cebulę i smaż na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową do durszlaka, aby szklanki miały nadmiar płynu. Następnie przełóż do miski, dodaj masło, smażoną cebulę do pierogów i dobrze wstrząśnij z zamkniętą pokrywką, aby pierogi dobrze wymieszały się z olejem i smażeniem.

pierogi można przygotować na przyszłość i zamrozić. Aby to zrobić, przenieś obrabiany przedmiot na posypaną mąką deskę do krojenia, Wyślij do zamrażarki. Po kilku godzinach przenieś je do torby. Pierogi można przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż 4 miesiące.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy