kasza gryczana z kurczakiem w powolnej kuchence

Szybkie i satysfakcjonujące danie na co dzień dla całej rodziny! Kasza gryczana z kurczakiem w powolnej kuchence jest przygotowywana, podobnie jak pilaw, z kaszą gryczaną zamiast ryżu. Smażone mięso z kurczaka z warzywami i przyprawami nadaje potrawie bogaty smak i aromat. W powolnej kuchence gotowanie jest znacznie wygodniejsze-nic się nie pali i nie ucieka.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 48 % 13 g
124 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z kurczakiem w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Wstępnie posortuj kaszę gryczaną, usuwając śmieci i nierafinowane ziarna. Wziąłem filet z kurczaka, ale ogólnie wszystkie części kurczaka będą działać. Jedyne, co z kośćmi, nie będzie zbyt wygodne do jedzenia. Umyj i obierz warzywa. Wybierz przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i dobrze osusz mięso z kurczaka, nadmiar wilgoci uniemożliwi smażenie. Pokrój filety na średnie kawałki, jak na gulasz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce multicookera rozgrzej olej roślinny, włączając Multicooker w tryb odpowiedni do smażenia. Smażenie kurczaka z warzywami zajmie 15 minut w otwartej powolnej kuchence. Włóż kawałki mięsa z kurczaka do wolnowaru i mieszając drewnianą szpatułką smaż przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia filetów z kurczaka pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 10 minutach smażenia filetów, gdy wilgoć wyparuje, a mięso zrumieni się, dodaj posiekaną cebulę. Wymieszaj mięso z cebulą i smaż je razem przez kolejne 3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aw tym czasie pokrój marchewki w małe kostki lub paski. Lub zetrzyj go. Należy pamiętać, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki w procesie obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaną marchewkę natychmiast wlej do kurczaka z cebulą, dodaj sól i przyprawy, wymieszaj i gotuj przez kolejne dwie minuty, po czym wyłącz program smażenia. Albo skończy się sama, w zależności od modelu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze umyj kaszę gryczaną pod bieżącą zimną wodą. Następnie włóż do miski do smażonych składników.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wrzuć kaszę gryczaną z kurczakiem i warzywami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wodę do miski z kaszą gryczaną i kurczakiem-4 szklanki. Zawsze bierz wodę w objętości dwa razy większej niż gryka. Ponownie wymieszaj wszystko razem z wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij garnek pokrywką i włącz tryb odpowiedni do gotowania owsianki na 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 20 minutach, po sygnale, kasza gryczana z kurczakiem będzie gotowa. Możesz zostawić go trochę później pod pokrywką lub możesz natychmiast podać go do stołu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż gorącą kaszę gryczaną z kurczakiem na talerzach i podawaj na lunch lub kolację. Dobrym dodatkiem do takiej gryki będą świeże lub konserwowane warzywa i sok pomidorowy.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy