skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z kurczakiem w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Wstępnie posortuj kaszę gryczaną, usuwając śmieci i nierafinowane ziarna. Wziąłem filet z kurczaka, ale ogólnie wszystkie części kurczaka będą działać. Jedyne, co z kośćmi, nie będzie zbyt wygodne do jedzenia. Umyj i obierz warzywa. Wybierz przyprawy do smaku.
Krok 2:
Umyj i dobrze osusz mięso z kurczaka, nadmiar wilgoci uniemożliwi smażenie. Pokrój filety na średnie kawałki, jak na gulasz.
Krok 3:
W misce multicookera rozgrzej olej roślinny, włączając Multicooker w tryb odpowiedni do smażenia. Smażenie kurczaka z warzywami zajmie 15 minut w otwartej powolnej kuchence. Włóż kawałki mięsa z kurczaka do wolnowaru i mieszając drewnianą szpatułką smaż przez 10 minut.
Krok 4:
Podczas smażenia filetów z kurczaka pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni.
Krok 5:
Po 10 minutach smażenia filetów, gdy wilgoć wyparuje, a mięso zrumieni się, dodaj posiekaną cebulę. Wymieszaj mięso z cebulą i smaż je razem przez kolejne 3 minuty.
Krok 6:
Aw tym czasie pokrój marchewki w małe kostki lub paski. Lub zetrzyj go. Należy pamiętać, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki w procesie obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
Krok 7:
Posiekaną marchewkę natychmiast wlej do kurczaka z cebulą, dodaj sól i przyprawy, wymieszaj i gotuj przez kolejne dwie minuty, po czym wyłącz program smażenia. Albo skończy się sama, w zależności od modelu.
Krok 8:
Dobrze umyj kaszę gryczaną pod bieżącą zimną wodą. Następnie włóż do miski do smażonych składników.
Krok 9:
Wrzuć kaszę gryczaną z kurczakiem i warzywami.
Krok 10:
Wlej wodę do miski z kaszą gryczaną i kurczakiem-4 szklanki. Zawsze bierz wodę w objętości dwa razy większej niż gryka. Ponownie wymieszaj wszystko razem z wodą.
Krok 11:
Zamknij garnek pokrywką i włącz tryb odpowiedni do gotowania owsianki na 20 minut.
Krok 12:
Po 20 minutach, po sygnale, kasza gryczana z kurczakiem będzie gotowa. Możesz zostawić go trochę później pod pokrywką lub możesz natychmiast podać go do stołu.
Krok 13:
Rozłóż gorącą kaszę gryczaną z kurczakiem na talerzach i podawaj na lunch lub kolację. Dobrym dodatkiem do takiej gryki będą świeże lub konserwowane warzywa i sok pomidorowy.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g