Jak stopić czekoladę w kąpieli wodnej na ciasto

Prosty, pewny i szybki sposób na świąteczny stół! Jak stopić czekoladę w łaźni wodnej na ciasto, warto wiedzieć o każdej gospodyni domowej. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w ogniu, ale najlepszym sposobem jest kąpiel wodna. Czekolada nie przegrzeje się, nie przypali, ale stopi się tak delikatnie, jak to możliwe.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 5 g
tłuszcze 36 % 35 g
węglowodany 59 % 58 g
550 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak stopić czekoladę w kąpieli wodnej na ciasto? Główny klucz do sukcesu leży w dobrej jakości czekoladzie, nie warto na niej oszczędzać. Do topienia nadaje się każda czysta czekolada-czarna, mleczna lub biała bez żadnych dodatków. Porowata czekolada nie zadziała.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dwie małe (lepiej emaliowane) Patelnie. Wlej wodę do jednego i zagotuj. Połam czekoladę na kawałki i włóż do małego rondla. Gdy woda w dużym garnku się zagotuje, Ustaw na nim patelnię z czekoladą. Woda we wrzącym garnku nie powinna dotykać dna garnka z czekoladą. Nie musisz go przykrywać pokrywką-kondensacja może dostać się do czekolady i zepsuć jej konsystencję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmniejsz ogień do niskiego i w tej temperaturze poczekaj, aż czekolada się rozpuści, zawsze mieszając co 30-40 sekund. Kolejną subtelnością jest to, że jeśli temperatura jest zbyt wysoka, czekolada stanie się zbyt gęsta i mogą pojawić się grudki. Rozpuść czekoladę, aż masa będzie gładka i lepka. W razie potrzeby możesz dodać trochę masła, śmietany lub mleka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ten sposób aromatyczna rozpuszczona czekolada jest gotowa bez wysiłku. Moja 100-gramowa tabliczka czekolady stopiła się w około 8 minut. Nie radzę podgrzewać więcej niż tę ilość na raz, zbyt duża ilość czekolady nie nagrzeje się dobrze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Może być używany jako lukier do ciasta lub ciast lub możesz zorganizować święto smaku i jeść z owocami (mam banany i kiwi, będzie bardzo smaczny z truskawkami i nektarynkami). Zgodnie z tą zasadą powstaje czekoladowe fondue. Jedyną rzeczą jest to, że lepiej jest użyć czekolady od razu, ponieważ po ostygnięciu ponownie zacznie twardnieć. Dlatego fondue stale podgrzewa czekoladę nad świecą lub palnikiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g

Podobne przepisy