skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gnocchi ziemniaczane? Przygotuj jedzenie. Możesz zrobić tłuczone ziemniaki lub możesz wziąć gotowe. Skrobia ma przybliżoną ilość, może odejść zarówno więcej, jak i mniej. Będzie to zależeć od konsystencji ciasta ziemniaczanego.
Krok 2:
Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go na małe kawałki, włóż do rondla i zalej czystą zimną wodą.
Krok 3:
Ugotuj ziemniaki na średnim ogniu, Posol wodę, zagotuj. Gotuj ziemniaki przez około 20 minut. Sprawdź gotowość ostrym nożem, powinien łatwo przebić kawałki.
Krok 4:
Odcedź i ostudź ziemniaki, aż będą ciepłe.
Krok 5:
Zetrzyj go tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 6:
Dodaj jajko, wymieszaj ziemniaki łyżką. Dodaj mąkę i trochę skrobi. Zagnieść ciasto. Stopniowo dodawaj skrobię, aby uzyskać niezbyt strome, miękkie ciasto.
Krok 7:
Weź trochę ciasta, połóż je na posypanej mąką desce. Rozwałkuj kiełbasę, a następnie pokrój ją na małe kawałki o szerokości około 1,5 cm.
Krok 8:
Uformuj gnocchi-zanurzając palec w skrobi, wciśnij go w środek każdej kulki, tworząc wgłębienie do mniej więcej połowy jej objętości.
Krok 9:
Taka kluska powinna się okazać.
Krok 10:
Umieść garnek z dużą ilością wody na ogniu. Posolić ją. Doprowadzić do wrzenia. Wrzuć tam pierogi. Najlepiej gotować niewielką ilość pierogów na raz, aby się nie sklejały. Najpierw opadną na dno, a potem wynurzą się. Gdy tylko gnocchi się pojawią — są gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową. Wrzuć następną porcję. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.
Krok 11:
Gotowe pierogi podawaj natychmiast z masłem, kwaśną śmietaną, smażoną cebulą lub sosem pomidorowym. Smacznego!
pierwszy raz robiłam pierogi, bardzo mi się podobały! I są łatwe do zrobienia i dobrze smakują: delikatne, ale jednocześnie elastyczne, nie rozpadły się podczas gotowania. Z kilograma ziemniaków dostaniesz dużo pierogów, weź to pod uwagę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g