gnocchi ziemniaczane

szybko, łatwo, niedrogo, ze zwykłych produktów! Pierogi ziemniaczane są jak leniwe pierogi, tylko z ziemniaków. Przygotowywane są z tłuczonych ziemniaków, a resztki wczorajszego są do tego idealne. Pierogi podaje się jako osobne danie, ale można je również przygotować jako dodatek.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 85 % 22 g
104 kcal
IG: 95 / 0 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gnocchi ziemniaczane? Przygotuj jedzenie. Możesz zrobić tłuczone ziemniaki lub możesz wziąć gotowe. Skrobia ma przybliżoną ilość, może odejść zarówno więcej, jak i mniej. Będzie to zależeć od konsystencji ciasta ziemniaczanego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go na małe kawałki, włóż do rondla i zalej czystą zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj ziemniaki na średnim ogniu, Posol wodę, zagotuj. Gotuj ziemniaki przez około 20 minut. Sprawdź gotowość ostrym nożem, powinien łatwo przebić kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź i ostudź ziemniaki, aż będą ciepłe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj go tłuczkiem do ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jajko, wymieszaj ziemniaki łyżką. Dodaj mąkę i trochę skrobi. Zagnieść ciasto. Stopniowo dodawaj skrobię, aby uzyskać niezbyt strome, miękkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź trochę ciasta, połóż je na posypanej mąką desce. Rozwałkuj kiełbasę, a następnie pokrój ją na małe kawałki o szerokości około 1,5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj gnocchi-zanurzając palec w skrobi, wciśnij go w środek każdej kulki, tworząc wgłębienie do mniej więcej połowy jej objętości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taka kluska powinna się okazać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść garnek z dużą ilością wody na ogniu. Posolić ją. Doprowadzić do wrzenia. Wrzuć tam pierogi. Najlepiej gotować niewielką ilość pierogów na raz, aby się nie sklejały. Najpierw opadną na dno, a potem wynurzą się. Gdy tylko gnocchi się pojawią — są gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową. Wrzuć następną porcję. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe pierogi podawaj natychmiast z masłem, kwaśną śmietaną, smażoną cebulą lub sosem pomidorowym. Smacznego!

pierwszy raz robiłam pierogi, bardzo mi się podobały! I są łatwe do zrobienia i dobrze smakują: delikatne, ale jednocześnie elastyczne, nie rozpadły się podczas gotowania. Z kilograma ziemniaków dostaniesz dużo pierogów, weź to pod uwagę.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy