skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Zamrożone ciasto przenoszę na noc do lodówki bez otwierania opakowania / wielu producentów zaleca otwarcie/. Zauważyłem, że ciasto rozmraża się równomiernie, nie wysycha, a następnie dobrze się zwija. Dobrze opłucz jajka i ostudź.
Krok 2:
Metalowe stożki kornetyczne posmarować masłem lub olejem słonecznikowym. Jeśli nie ma takich, można je wykonać z papieru do pieczenia, owijając folią na górze.
Krok 3:
Lekko odkurz stół mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę o szerokości 27-30 cm. Grubość ciasta wynosi około 0,3 cm. krawędzie równo przyciąć, a następnie pokroić w paski o szerokości 2,5 cm.po upieczeniu rozdrobnić i można użyć jako posypkę. Kładziemy stożek na pasku ciasta i owijamy go od wąskiej krawędzi spiralnie z niewielkim zakładką. Lekko zwilż krawędź paska wodą i przymocuj do skrajnej rundy ciasta.
Krok 4:
Luźno kładziemy Półfabrykaty rur na blasze do pieczenia szwem w dół, kładąc matę lub nasmarowany pergamin. Przykryj folią i odstaw na 10-15 minut na próbę. Następnie posmaruj, dodając 1 łyżkę do żółtka. l. mleko lub woda. Po prostu smaruję olejem roślinnym, aby kolor był bardziej delikatny i jednolity. Natychmiast piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-17 minut, aż się zarumieni.
Krok 5:
Wyjmij gotowe rurki z form, przenieś na ruszt i ostudź bez przykrycia, aby pozostały chrupiące.
Krok 6:
Przygotuj krem białkowy: - konieczne jest prawidłowe ugotowanie syropu. Dodaj wodę do cukru, mieszając, aby gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
Krok 7:
W momencie wrzenia zmniejsz ciepło do małego, gotuj, aż lekko zmieni kolor, około 4-5 minut. Wlej syrop do spodka z zimną wodą - jeśli utworzy się miękka kulka, syrop jest gotowy. Można go łatwo rozgotować do karmelu, nie rozpraszaj się! / Określam czas warunkowo, wszystko zależy od płyty/.
Krok 8:
W tym samym czasie, gdy robię syrop, zaczynam ubijać schłodzone białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodaję obroty, wprowadzam wanilinę, sok z cytryny, nadal ubijam do stabilnych szczytów. / Naczynia z białkami można umieścić w innym pojemniku z zimną wodą, ale wszystko mi się udaje/. Kontynuując ubijanie, wlewam gorący syrop cienkim strumieniem / nie na ostrza! / , nadal ubijam, aż mieszanina ostygnie, około 1-2 minut. Krem staje się gęsty i bujny.
Krok 9:
Napełnij worek do szprycowania kremem i napełnij schłodzone rurki. Blaty ze śmietaną można posypać orzechami, okruchami z resztek ciasta, kawałkami czekolady lub kokosa, kolorową posypką cukierniczą, kakao.. Samą rurkę posypuje się cukrem pudrem przez drobny sitko. Wypieki można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż jeden dzień.
wielu obawia się, gdy surowe jajka są używane w śmietanie, ale tutaj historia jest inna. Podczas łączenia białek z gorącym syropem całkowicie się nagrzewają, więc ten krem jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia.
wanilina lub wanilia są dodawane w celu aromatyzowania i poprawy smaku, a sok z cytryny lub kwas cytrynowy, aby krem nie był mdląco słodki. Próbowałem dodać sok z cytryny podczas gotowania syropu, pod koniec ubijania białek i pod koniec ubijania po dodaniu syropu do białek - wynik był zawsze dobry i smak też.
ciasto francuskie można zrobić samemu, wybierając dowolny odpowiedni przepis w katalog .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g