Królewski szmaragdowy dżem agrestowy z liśćmi wiśni

słynny dżem z niedojrzałego obranego agrestu! Istnieje legenda, że jest to ulubiony dżem Katarzyny II i Aleksandra Siergiejewicza Puszkina. Gotowanie zajmie dużo czasu i wysiłku, ale uwierz mi, wynik jest tego wart!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
188 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować Królewski dżem agrestowy? Przygotuj potrawy do robienia dżemu. Agrest musi być zielony, nie dojrzały, właśnie z tego powodu uzyskuje się tak wspaniały szmaragdowy kolor dżemu. Liście wiśni zawsze biorę większą ilość, nadają szczególny smak. Oblicz dokładną ilość cukru po zważeniu obranych jagód. Cukier przyjmuje się w proporcji 1:1,5 - na kilogram obranych jagód półtora kilograma cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jagody opłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu. Za pomocą nożyczek do manicure odetnij ogony agrestu z każdej strony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój każdą jagodę i usuń z niej pestki. Mam specjalną łyżkę-jest bardzo mała. Ale możesz to zrobić za pomocą agrafki. Jest to najbardziej czasochłonna część, radząc sobie z nią, praktycznie wykonasz całą pracę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pamiętaj, aby zważyć obrany agrest - na podstawie jego wagi obliczyć wagę cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze spłucz liście wiśni - pod kranem pojedynczo. Umieść je w durszlaku, aby szkło płyn.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj agrest z liśćmi i napełnij go wodą. Weź wodę dobrej jakości, jej smak wpłynie na smak dżemu. Pozostaw jagody w tej formie do zaparzenia przez 5-6 godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wrzuć jagody z liśćmi do durszlaka, aby płyn szklany znalazł się w misce - na jej podstawie ugotuje się syrop.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usunąłem część liści, zostawiając tylko trochę - spełniły swoją misję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej cukier do wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść syrop na małym ogniu, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj przez kilka minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej jagody z pozostałymi liśćmi do syropu. Wyłącz ogień. Pozostaw jagody w tej formie na 2-3 godziny. Jagody przy takim gotowaniu-z przerwami-nie gotują się, zachowują kolor i są równomiernie nasączone syropem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po trzech godzinach przerwy umieść dżem z powrotem na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Jeśli na powierzchni pojawi się piana, usuń ją. Wyłączyć. I znowu zrób sobie przerwę, tym razem 5-6 godzin.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Powtórz proces-zagotuj, wyłącz, pozostaw na 5-6 godzin.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po raz ostatni gotuj dżem przez kilka minut, aby w końcu go zagotować. Ale nie przesadzaj - dżem jest łatwy do strawienia, stanie się zbyt ciemny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej gorący dżem do czystych, suchych słoików. Zamknij pokrywkami. Przechowuj Królewski dżem w zimnym miejscu, najlepiej w lodówce. Jeśli nie jest to możliwe, będziesz musiał zwinąć puszki pod blaszanymi pokrywkami.

nie pierwszy raz gotuję ten dżem, mam nawet łyżkę do zbierania nasion) jest bardzo smaczny, ze szczególnym aromatem ze względu na liście. I okazuje się nieco bardziej płynny niż zwykły dżem, w którym "łyżka stoi". Jeśli cię to przeraża, weź trochę mniej wody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g

Podobne przepisy