meksykańska zupa fasolowa

Spróbuj oryginalnej i przepysznej meksykańskiej zupy! Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych, niezwykłych i niezwykle satysfakcjonujących potraw, to tradycyjna meksykańska zupa przypadnie Ci do gustu. Zupa meksykańska ma ostry pikantny smak, ma warzywny aromat, wygląda bardzo apetycznie. Przekonaj się sam!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 41 % 7 g
94 kcal
IG: 14 / 43 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować meksykańską zupę z fasolą, potrzebujemy: 500 ml bulionu wołowego: 400 g mielonej wołowiny; 800 g pomidorów w puszkach we własnym soku; 400 g czerwonej fasoli w puszkach; 100 g kukurydzy w puszkach; 2 łyżki. olej roślinny; 1 łyżeczka. Zira; 1 łyżeczka. suchy czosnek; ½ łyżeczki. mielone chili; czarny mielony pieprz do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory można wykorzystać już przygotowane-pokrojone lub wziąć całe pomidory do soku i pokroić na małe kawałki, usuwając skórkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z fasolą w puszkach i kukurydzą spuść płyn. Fasolę można dodatkowo umyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż mięso mielone i smaż, mieszając i rozbijając grudki, około 10-12 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię dodaj pomidory we własnym soku. Mieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś mięso mielone z pomidorami na patelnię. Dodaj fasolę w puszkach i kukurydzę. Dodaj zirę, suchy czosnek, mielone chili i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać bulion mięsny. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut. Na koniec posmakuj zupy i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń gotową zupę z ognia, przykryj i odstaw na około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej zupę do misek i posyp ziołami do smaku. Smacznego!

zupa meksykańska bardzo różni się składem i sposobem przygotowania od zup bardziej znanych naszemu człowiekowi, ale to nie znaczy, że nie powinieneś jej gotować ani smakować!
smak potrawy różni się od barszczu lub marynaty, ale wcale nie jest gorszy.
ta zupa jest przeznaczona wyłącznie dla miłośników mięsa i drobiu-mięsożerców.
zamiast fasoli w puszkach możesz wziąć suchą. Wystarczy go namoczyć wieczorem w dużej ilości zimnej wody i gotować do miękkości przez około 40 minut-1 godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy