orientalna klasyczna sałatka z kiełbasą

proste, szybkie, a co najważniejsze - pyszne! Ta orientalna sałatka na każdą okazję: w dni powszednie możesz łatwo i szybko zbudować obfite danie na obiad lub lunch, a na święta ozdobi każdą ucztę. Połączenie składników jest bardzo proste, ale udane i spodoba się wielu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 57 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
309 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę orientalną? Aby przygotować pyszną orientalną sałatkę z kiełbasą, przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć kiełbasę według własnego gustu-gotowaną wędzoną lub wędzoną na surowo. Użyłam gotowanego wędzonego serwelatu z odrobiną tłuszczu. Wybierz pomidory mocne, nie wodniste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wędzoną kiełbasę w paski. Wybierz metodę cięcia-kostki lub małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory na pół. Jeśli pomidory są wodniste, możesz ostrożnie usunąć nasiona łyżką. Pokrój miąższ w kostkę lub kostkę. Wybierz gęste pomidory. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w małe paski lub zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ząbki czosnku obierz i zetrzyj na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz uformować sałatkę w zwykłej salaterce. Ale wolę formować Francuskie sałatki w kulinarnym pierścieniu - dzięki temu wszystkie warstwy będą wyraźnie widoczne nawet bez cięcia. Piękne i pouczające. Ustaw pierścień do gotowania na talerzu i ułóż posiekaną kiełbasę. Polej wierzch siatką majonezu. Aby wygodnie polać sałatkę majonezem, przenieś majonez do worka do szprycowania i odetnij końcówkę. Możesz smarować warstwy zwykłą łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż słomkę pomidorową na kiełbasie. Posyp pomidory posiekanym czosnkiem. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posolić pomidory, ale zwykle nie dodaję soli do sałatek z majonezem - i tak są słone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Warstwę pomidorów polej również majonezem z worka do szprycowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż posiekane jajka w następnej warstwie i polej je majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż starty ser ostatnią warstwą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dokręć formę sałatką folią spożywczą, aby ser się nie zetarł, i wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 1 godzinę do namoczenia. Jeśli to możliwe, pozostaw sałatkę na noc.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie zdejmij pierścień do gotowania i podawaj sałatkę do stołu, dekorując ją pomidorami i ziołami. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g

Podobne przepisy