skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę orientalną? Aby przygotować pyszną orientalną sałatkę z kiełbasą, przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć kiełbasę według własnego gustu-gotowaną wędzoną lub wędzoną na surowo. Użyłam gotowanego wędzonego serwelatu z odrobiną tłuszczu. Wybierz pomidory mocne, nie wodniste.
Krok 2:
Pokrój wędzoną kiełbasę w paski. Wybierz metodę cięcia-kostki lub małe kostki.
Krok 3:
Pokrój pomidory na pół. Jeśli pomidory są wodniste, możesz ostrożnie usunąć nasiona łyżką. Pokrój miąższ w kostkę lub kostkę. Wybierz gęste pomidory. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w małe paski lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Ząbki czosnku obierz i zetrzyj na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.
Krok 7:
Możesz uformować sałatkę w zwykłej salaterce. Ale wolę formować Francuskie sałatki w kulinarnym pierścieniu - dzięki temu wszystkie warstwy będą wyraźnie widoczne nawet bez cięcia. Piękne i pouczające. Ustaw pierścień do gotowania na talerzu i ułóż posiekaną kiełbasę. Polej wierzch siatką majonezu. Aby wygodnie polać sałatkę majonezem, przenieś majonez do worka do szprycowania i odetnij końcówkę. Możesz smarować warstwy zwykłą łyżką.
Krok 8:
Połóż słomkę pomidorową na kiełbasie. Posyp pomidory posiekanym czosnkiem. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posolić pomidory, ale zwykle nie dodaję soli do sałatek z majonezem - i tak są słone.
Krok 9:
Warstwę pomidorów polej również majonezem z worka do szprycowania.
Krok 10:
Ułóż posiekane jajka w następnej warstwie i polej je majonezem.
Krok 11:
Rozłóż starty ser ostatnią warstwą.
Krok 12:
Dokręć formę sałatką folią spożywczą, aby ser się nie zetarł, i wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 1 godzinę do namoczenia. Jeśli to możliwe, pozostaw sałatkę na noc.
Krok 13:
Następnie zdejmij pierścień do gotowania i podawaj sałatkę do stołu, dekorując ją pomidorami i ziołami. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g