Kreplach żydowskie pierogi

pyszne pierogi nadziewane gotowanym kurczakiem! Kreplach żydowskie trójkątne pierogi z nadzieniem z skręconego na maszynce do mięsa z cebulą gotowanego lub smażonego mięsa z kurczaka, z użyciem minimum przypraw: tylko soli i czarnego mielonego pieprzu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 47 % 15 g
147 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Kreplach żydowskie pierogi? Przygotuj składniki według listy. Gotuj filety z kurczaka w osolonej wodzie do miękkości. Pozwól mu trochę ostygnąć i przekręć go na maszynce do mięsa lub zmiel blenderem na mięso mielone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski, dodaj sól, wlej wodę i dodaj żółtka kurczaka, będziemy potrzebować białek do przygotowania nadzienia, więc nie wyrzucaj ich.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj składniki i ugniataj rękami elastyczne gładkie ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki, aby odpocząć przez pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce z mielonym kurczakiem dodaj drobno posiekaną cebulę, smażoną na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni. Dodaj pozostałe białka kurczaka, sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Mieszaj składniki, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypoczęte ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na części i rozwałkować na zakurzonej powierzchni roboczej w cienką prostokątną warstwę, pokroić w kwadraty o wymiarach około sześciu na sześć centymetrów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na środku każdego kwadratu ciasta umieść trochę ugotowanego mięsa mielonego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zszyj krawędzie ciasta, aby pierogi miały kształt trójkątów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wodę do rondla, dodaj szczyptę soli, zagotuj. Zamiast wody możesz użyć bulionu z kurczaka. Zanurz puste pierogi we wrzącej wodzie. Delikatnie wymieszaj je od razu łyżką cedzakową, aby nie przykleiły się do dna patelni. Od momentu zagotowania wody gotuj kreplach przez około 5 minut, ponieważ nadzienie mięsne w nich jest już gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij pierogi z wody łyżką cedzakową, włóż do głębokiego talerza, zalej gorącym bulionem, w którym zostały ugotowane, podawaj. Smacznego!

Kreplach to świąteczne danie żydowskie, które składa się z trójkątnych pierogów. Ich kształt nie jest przypadkowy, każdy róg pierogów symbolizuje jednego z trzech patriarchów: Abrahama, Izaaka i Jakuba. Ponieważ jest to świąteczne danie religijne, zgodnie z takimi przekonaniami tylko kurczak i wołowina są dla niego nadziewane, wieprzowina nie jest używana, a jako przyprawa używa się tylko soli i czarnego pieprzu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

Jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy