skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Kreplach żydowskie pierogi? Przygotuj składniki według listy. Gotuj filety z kurczaka w osolonej wodzie do miękkości. Pozwól mu trochę ostygnąć i przekręć go na maszynce do mięsa lub zmiel blenderem na mięso mielone.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski, dodaj sól, wlej wodę i dodaj żółtka kurczaka, będziemy potrzebować białek do przygotowania nadzienia, więc nie wyrzucaj ich.
Krok 3:
Wymieszaj składniki i ugniataj rękami elastyczne gładkie ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki, aby odpocząć przez pół godziny.
Krok 4:
W misce z mielonym kurczakiem dodaj drobno posiekaną cebulę, smażoną na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni. Dodaj pozostałe białka kurczaka, sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Mieszaj składniki, aż będą gładkie.
Krok 5:
Wypoczęte ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na części i rozwałkować na zakurzonej powierzchni roboczej w cienką prostokątną warstwę, pokroić w kwadraty o wymiarach około sześciu na sześć centymetrów.
Krok 6:
Na środku każdego kwadratu ciasta umieść trochę ugotowanego mięsa mielonego.
Krok 7:
Zszyj krawędzie ciasta, aby pierogi miały kształt trójkątów.
Krok 8:
Wlej wodę do rondla, dodaj szczyptę soli, zagotuj. Zamiast wody możesz użyć bulionu z kurczaka. Zanurz puste pierogi we wrzącej wodzie. Delikatnie wymieszaj je od razu łyżką cedzakową, aby nie przykleiły się do dna patelni. Od momentu zagotowania wody gotuj kreplach przez około 5 minut, ponieważ nadzienie mięsne w nich jest już gotowe.
Krok 9:
Wyjmij pierogi z wody łyżką cedzakową, włóż do głębokiego talerza, zalej gorącym bulionem, w którym zostały ugotowane, podawaj. Smacznego!
Kreplach to świąteczne danie żydowskie, które składa się z trójkątnych pierogów. Ich kształt nie jest przypadkowy, każdy róg pierogów symbolizuje jednego z trzech patriarchów: Abrahama, Izaaka i Jakuba. Ponieważ jest to świąteczne danie religijne, zgodnie z takimi przekonaniami tylko kurczak i wołowina są dla niego nadziewane, wieprzowina nie jest używana, a jako przyprawa używa się tylko soli i czarnego pieprzu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
Jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g