domowy ser z kwaśnego mleka

Naturalny pikantny i miękki ser DIY. Dobre zastosowanie do kwaśnego mleka! Ser przygotowany według tego przepisu może być podawany jako wyśmienita uczta dla młodego domowego wina. A bonus otrzymamy również serwatkę do pieczenia. Bezodpadowe wykorzystanie zasobów jest niesamowite!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajko w szklance miksera, dodaj sól i ubij mikserem, aż pojawi się lekka, puszysta piana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kwaśne mleko do rondla i dodaj ubite jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby uzyskać pikantny ser, dodaj suszoną paprykę. Ta przyprawa zabarwi przyszły ser na jasnożółty kolor. Ogólnie rzecz biorąc, możesz dodać dowolne przyprawy do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mieszaninę i ustaw na małym ogniu do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mleko się zagotuje, serwatka oddzieli się, a samo mleko zwinie się w twarożek. To sygnał, że czas zdjąć masę z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj durszlak dwiema warstwami gęstej gazy. Jeśli masz gazę z luźniejszym tkaniem, może potrzebować do czterech warstw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą masę serową do durszlaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj łyżką stołową, pomagając serwatce spłynąć do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nie spiesz się, aby wylać serum, to cenny produkt! Na bazie serwatki uzyskuje się najsmaczniejszy chleb drożdżowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Chciałem nadać serowi bardziej interesujący kształt. W sprzedaży są specjalne formy do sera, ale użyję zwykłego plastikowego kubka. Wcześniej zrobiłem kilka otworów przelotowych małym nożem w dnie i ścianach formy. Jest to konieczne, aby pozostała surowica mogła swobodnie wypływać. Formowanie sera wcale nie jest konieczne!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbierz gazę w torbie i przenieś do wybranego kształtu. Pamiętaj, aby umieścić formę na małym talerzu, aby zebrać pozostałą serwatkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw ser pod uciskiem na co najmniej dwie godziny w lodówce, po czym wyjmij go z formy, uwolnij z gazy i jest gotowy do podania. Ale zalecam trzymanie sera w lodówce przez noc. Wtedy smak będzie bardziej zrównoważony.

ser z kwaśnego mleka jest słonawy w smaku, z lekką kwaskowatością i smakiem papryki. Struktura jest ziarnista, twarogowa.

oczywiście ser z mleka hodowlanego będzie się znacznie różnić od tego z mleka znormalizowanego. Dlatego należy preferować sprawdzone mleko wiejskie.

domowy ser przechowuj w lodówce przez maksymalnie kilka dni, zawijając go w najzwyklejszy papier pergaminowy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy