skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajko w szklance miksera, dodaj sól i ubij mikserem, aż pojawi się lekka, puszysta piana.
Krok 2:
Wlej kwaśne mleko do rondla i dodaj ubite jajko.
Krok 3:
Aby uzyskać pikantny ser, dodaj suszoną paprykę. Ta przyprawa zabarwi przyszły ser na jasnożółty kolor. Ogólnie rzecz biorąc, możesz dodać dowolne przyprawy do smaku.
Krok 4:
Wymieszaj mieszaninę i ustaw na małym ogniu do wrzenia.
Krok 5:
Gdy mleko się zagotuje, serwatka oddzieli się, a samo mleko zwinie się w twarożek. To sygnał, że czas zdjąć masę z ognia.
Krok 6:
Przykryj durszlak dwiema warstwami gęstej gazy. Jeśli masz gazę z luźniejszym tkaniem, może potrzebować do czterech warstw.
Krok 7:
Wlej gorącą masę serową do durszlaka.
Krok 8:
Wymieszaj łyżką stołową, pomagając serwatce spłynąć do miski.
Krok 9:
Nie spiesz się, aby wylać serum, to cenny produkt! Na bazie serwatki uzyskuje się najsmaczniejszy chleb drożdżowy.
Krok 10:
Chciałem nadać serowi bardziej interesujący kształt. W sprzedaży są specjalne formy do sera, ale użyję zwykłego plastikowego kubka. Wcześniej zrobiłem kilka otworów przelotowych małym nożem w dnie i ścianach formy. Jest to konieczne, aby pozostała surowica mogła swobodnie wypływać. Formowanie sera wcale nie jest konieczne!
Krok 11:
Zbierz gazę w torbie i przenieś do wybranego kształtu. Pamiętaj, aby umieścić formę na małym talerzu, aby zebrać pozostałą serwatkę.
Krok 12:
Pozostaw ser pod uciskiem na co najmniej dwie godziny w lodówce, po czym wyjmij go z formy, uwolnij z gazy i jest gotowy do podania. Ale zalecam trzymanie sera w lodówce przez noc. Wtedy smak będzie bardziej zrównoważony.
ser z kwaśnego mleka jest słonawy w smaku, z lekką kwaskowatością i smakiem papryki. Struktura jest ziarnista, twarogowa.
oczywiście ser z mleka hodowlanego będzie się znacznie różnić od tego z mleka znormalizowanego. Dlatego należy preferować sprawdzone mleko wiejskie.
domowy ser przechowuj w lodówce przez maksymalnie kilka dni, zawijając go w najzwyklejszy papier pergaminowy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g