Sałatka słonecznikowa klasyczna z frytkami i kurczakiem

bardzo piękny, najsmaczniejszy, w pośpiechu, na wakacje! Sałatka słonecznikowa z frytkami i klasycznym kurczakiem jest przygotowywana szybko - w czasie gotowania filetów. Aby go zaprojektować, potrzebujesz oliwek i frytek, a Wszystko inne można bezpiecznie wymienić. Zasadniczo możesz ozdobić dowolną sałatkę, warstwową lub mieszaną. Spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
210 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę słonecznikową? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Pieczarki w puszkach można zastąpić świeżymi, a także smażyć. Jeśli jajka są małe jak moje, weź 4 sztuki. Chipsy są potrzebne w rodzaju Pringles lub Lays w wysokich tubach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie, aż będzie ugotowany. Pokrój gotowanego kurczaka na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść płyn z pieczarek w puszkach i smaż na patelni na oleju roślinnym, aż będzie lekko złoty. Jeśli pieczarki w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. Ale w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem temperatury powyżej 25 stopni, co prowadzi do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucie i zatrucie jadem kiełbasianym. Dlatego lepiej grać bezpiecznie i dodatkowo smażyć grzyby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj osobno w różnych naczyniach: białka - na grubej lub średniej tarce, a żółtka - na małej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby ozdobić oliwki, wyjmij je ze słoika i osusz. Pokrój każdą oliwkę na 4 części. Możesz pokroić na połówki, aby skrócić czas układania oliwek na sałatce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na półmisku ułóż filety z kurczaka równą, okrągłą warstwą. Polej go majonezem. Majonez nakładam z torebki cukierniczej lub celofanowej torby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż smażone grzyby na kurczaku, a także zrób siatkę majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to ser polany majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na serze rozłóż starte białka z majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostatnią warstwą przed udekorowaniem sałatki oliwkami są starte żółtka. Nie trzeba go podlewać majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj sałatkę ćwiartkami czarnych oliwek, naśladując ziarna słonecznika. Stopień pokrycia powierzchni sałatki oliwkami określ według własnych upodobań. Kawałki oliwek można ułożyć tu i ówdzie lub przykryć nimi całą powierzchnię sałatki. Druga opcja jest nadal bardziej jak dojrzały słonecznik, w którym ziarna ściśle przylegają do siebie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na pół godziny. Jeśli planujesz podać sałatkę później, przykryj ją folią i wstaw do lodówki. Na brzegach sałaty włóż frytki. Aby uzyskać więcej podobieństw, możesz włożyć frytki w dwa rzędy, aby zwiększyć objętość. Udekoruj sałatkę frytkami tuż przed podaniem, w przeciwnym razie zmokną. Jeśli chcesz, możesz posypać połączenia między frytkami a oliwkami posiekanymi posiekanymi ziołami. Smacznego!

Sałatka ozdobiona frytkami i oliwkami w postaci kwiatu słonecznika zawsze wygląda nieodparcie na stole. Spróbuj tak pięknie i szybko uformować sałatkę, aby ten sam apetyczny, pyszny i jasny kwiat zakwitł w Twojej kuchni!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy