skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę słonecznikową? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Pieczarki w puszkach można zastąpić świeżymi, a także smażyć. Jeśli jajka są małe jak moje, weź 4 sztuki. Chipsy są potrzebne w rodzaju Pringles lub Lays w wysokich tubach.
Krok 2:
Gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie, aż będzie ugotowany. Pokrój gotowanego kurczaka na małe kawałki.
Krok 3:
Spuść płyn z pieczarek w puszkach i smaż na patelni na oleju roślinnym, aż będzie lekko złoty. Jeśli pieczarki w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. Ale w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem temperatury powyżej 25 stopni, co prowadzi do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucie i zatrucie jadem kiełbasianym. Dlatego lepiej grać bezpiecznie i dodatkowo smażyć grzyby.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj osobno w różnych naczyniach: białka - na grubej lub średniej tarce, a żółtka - na małej.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Aby ozdobić oliwki, wyjmij je ze słoika i osusz. Pokrój każdą oliwkę na 4 części. Możesz pokroić na połówki, aby skrócić czas układania oliwek na sałatce.
Krok 7:
Na półmisku ułóż filety z kurczaka równą, okrągłą warstwą. Polej go majonezem. Majonez nakładam z torebki cukierniczej lub celofanowej torby.
Krok 8:
Połóż smażone grzyby na kurczaku, a także zrób siatkę majonezu.
Krok 9:
Następna warstwa to ser polany majonezem.
Krok 10:
Na serze rozłóż starte białka z majonezem.
Krok 11:
Ostatnią warstwą przed udekorowaniem sałatki oliwkami są starte żółtka. Nie trzeba go podlewać majonezem.
Krok 12:
Udekoruj sałatkę ćwiartkami czarnych oliwek, naśladując ziarna słonecznika. Stopień pokrycia powierzchni sałatki oliwkami określ według własnych upodobań. Kawałki oliwek można ułożyć tu i ówdzie lub przykryć nimi całą powierzchnię sałatki. Druga opcja jest nadal bardziej jak dojrzały słonecznik, w którym ziarna ściśle przylegają do siebie.
Krok 13:
Pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na pół godziny. Jeśli planujesz podać sałatkę później, przykryj ją folią i wstaw do lodówki. Na brzegach sałaty włóż frytki. Aby uzyskać więcej podobieństw, możesz włożyć frytki w dwa rzędy, aby zwiększyć objętość. Udekoruj sałatkę frytkami tuż przed podaniem, w przeciwnym razie zmokną. Jeśli chcesz, możesz posypać połączenia między frytkami a oliwkami posiekanymi posiekanymi ziołami. Smacznego!
Sałatka ozdobiona frytkami i oliwkami w postaci kwiatu słonecznika zawsze wygląda nieodparcie na stole. Spróbuj tak pięknie i szybko uformować sałatkę, aby ten sam apetyczny, pyszny i jasny kwiat zakwitł w Twojej kuchni!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Frytki - 536 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g