ucho z głowy karpia

zdrowe i smaczne, łatwe i proste, na lunch i kolację! Ucho karpia zawsze okazuje się niezwykle pachnące. Możesz regulować jego gęstość, dodawać inne warzywa. To niedroga zupa-biorąc pod uwagę, że z samego karpia przygotujesz inne danie. Jest bogaty, lekki i sycący!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 10 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 13 % 2 g
72 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę rybną uchu z głowy karpia? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Jeśli oprócz głowy masz jeszcze kilka steków z ciała ryby lub ogona, możesz ich również użyć w zupie - ucho okaże się tylko bogatsze i smaczniejsze. Dokładnie umyj głowę karpia i usuń skrzela. Ponownie dobrze spłucz rybę. Nie powinno pozostać w nim skrzepy krwi, które zabarwią bulion na brzydki brązowy kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój łodygi selera w niezbyt długie kostki, aby zmieściły się na patelni. Nie trzeba obierać liści z łodyg.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni włóż głowę karpia, seler, całą cebulę, liście laurowe, groszek ziela angielskiego i sól. Napełnij rybę zimną wodą i ustaw na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, usuwając pianę. Głowa powinna być dobrze ugotowana i dać bulionowi wszystkie soki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania bulionu opłucz proso do czystej wody i osusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ziemniaki i pokrój w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z gotowego bulionu wyjmij gotowaną cebulę, seler, ziarna pieprzu i liście laurowe. Nie będą już potrzebne. Wyjmij również głowę karpia, ale nie wyrzucaj. Gotowy bulion przecedzić przez sito lub gazę do czystego rondla. Umieść garnek z bulionem na średnim ogniu i ponownie zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W gotowanym bulionie włóż marchewkę, proso i ziemniaki. Gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż ziemniaki i proso będą ugotowane, około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gotowania ziemniaków wyjmij całe mięso z karpia z głowy karpia. Jeśli oprócz głowy ugotowałeś ogon i kawałki ryby, oddziel mięso od kości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy warzywa i proso będą gotowe, dodaj do nich mięso z ryb. W razie potrzeby dopraw ucho do smaku. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw ucho na 10-15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zupa rybna z karpia jest gotowa! Wlać do talerzy i w razie potrzeby posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

jeśli chcesz, oprócz tych przypraw, możesz dodać specjalną mieszankę przypraw do zupy rybnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sazan azowski - 121   kcal/100g
  • Karp kaspijski - 97   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy