skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę rybną uchu z głowy karpia? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Jeśli oprócz głowy masz jeszcze kilka steków z ciała ryby lub ogona, możesz ich również użyć w zupie - ucho okaże się tylko bogatsze i smaczniejsze. Dokładnie umyj głowę karpia i usuń skrzela. Ponownie dobrze spłucz rybę. Nie powinno pozostać w nim skrzepy krwi, które zabarwią bulion na brzydki brązowy kolor.
Krok 2:
Pokrój łodygi selera w niezbyt długie kostki, aby zmieściły się na patelni. Nie trzeba obierać liści z łodyg.
Krok 3:
Na patelni włóż głowę karpia, seler, całą cebulę, liście laurowe, groszek ziela angielskiego i sól. Napełnij rybę zimną wodą i ustaw na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, usuwając pianę. Głowa powinna być dobrze ugotowana i dać bulionowi wszystkie soki.
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu opłucz proso do czystej wody i osusz.
Krok 5:
Obierz ziemniaki i pokrój w średnią kostkę.
Krok 6:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 7:
Z gotowego bulionu wyjmij gotowaną cebulę, seler, ziarna pieprzu i liście laurowe. Nie będą już potrzebne. Wyjmij również głowę karpia, ale nie wyrzucaj. Gotowy bulion przecedzić przez sito lub gazę do czystego rondla. Umieść garnek z bulionem na średnim ogniu i ponownie zagotuj.
Krok 8:
W gotowanym bulionie włóż marchewkę, proso i ziemniaki. Gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż ziemniaki i proso będą ugotowane, około 20 minut.
Krok 9:
Podczas gotowania ziemniaków wyjmij całe mięso z karpia z głowy karpia. Jeśli oprócz głowy ugotowałeś ogon i kawałki ryby, oddziel mięso od kości.
Krok 10:
Gdy warzywa i proso będą gotowe, dodaj do nich mięso z ryb. W razie potrzeby dopraw ucho do smaku. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw ucho na 10-15 minut.
Krok 11:
Zupa rybna z karpia jest gotowa! Wlać do talerzy i w razie potrzeby posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli chcesz, oprócz tych przypraw, możesz dodać specjalną mieszankę przypraw do zupy rybnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sazan azowski - 121 kcal/100g
- Karp kaspijski - 97 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g