krem do ciasta waflowego w domu

lekki i delikatny, spróbuj gotować w domu! Piękny delikatny krem do ciasta waflowego można uzyskać z minimalnego zestawu dostępnych produktów w domu! Ponadto idealnie pasuje do innych ciast.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 12 % 4 g
węglowodany 76 % 26 g
147 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem do ciasta waflowego? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kremu. Weź mąkę najwyższej jakości, skrobia jest lepsza niż kukurydza, ponieważ nie nada kremowi charakterystycznego smaku i nie obciąży go, w przeciwieństwie do ziemniaków. Weź mleko o zawartości tłuszczu co najmniej 3%. Weź większe jajka-C1 lub C0.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce z zaokrąglonym dnem ubij jajka z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wcześniej nie zapomnij umyć jajek specjalnym mydłem i szczotką do żywności. Nie musisz bić aż do bujnej piany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do rondla lub małego rondla, wlej wanilinę i wymieszaj. Podgrzej, aż będzie ciepły, ale jeszcze nie gorący. Jeśli planujesz użyć cukru waniliowego zamiast waniliny, zwiększ ilość wymaganą przez przepis 10 razy. Umieszczenie zbyt dużej ilości waniliny może zepsuć smak gotowego produktu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę i skrobię do ubitych jajek. Przesiewanie usunie drobne zanieczyszczenia, jeśli są obecne, i sprawi, że krem będzie bardziej jednolity i przewiewny. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Możesz ubić trzepaczką lub mikserem. Najważniejsze jest to, że nie ma grudek. Dodaj 2-3 łyżki ciepłego mleka i ponownie ubij, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadź mleko do wrzenia i obniż ogień. Ciągle mieszając, cienkim strumieniem, wlej powstałą mieszaninę. Gdy krem zgęstnieje (zajmuje to około 5 minut w zależności od kuchenki), zdejmij z ognia i dobrze wymieszaj. Jeśli krem wydaje ci się cieknący, nie martw się, po ostygnięciu będzie grubszy. Aby krem nie pokrył się skórką, musisz przykryć go folią spożywczą na wierzchu, aby ściśle przylegał do kremu.

pamiętaj, aby całkowicie schłodzić krem przed użyciem. Jeśli nałożysz jeszcze ciepły krem na delikatne wafle powietrzne, będą się pełzać, a ciasto nie zadziała.

krem smakuje delikatnie, nie MDLE, z lekkim waniliowym aromatem. Osobiście uwielbiam ciasta o bardziej wyrazistym smaku. Wraz z takim kremem do ciasta waflowego dodaję inny krem-czekoladowy lub ze skondensowanym mlekiem.

Okrągły arkusz waflowy o średnicy 20 cm pozostawia około 2 łyżek kremu. Ilość uzyskana zgodnie z tym przepisem wystarcza na 5 takich arkuszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy