skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować pyszny i zdrowy kompot żurawinowy, potrzebujesz tylko trzech składników. Bezpośrednio sama żurawina, cukier i woda. Możesz zmienić proporcje według własnych upodobań, w zależności od ilości kompotu i stężenia napoju, który chcesz uzyskać. Przed rozpoczęciem gotowania posortuj jagody żurawiny z gałązek i liści. Dobrze spłucz je pod bieżącą wodą z kurzu. Nawiasem mówiąc, jagody mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone.
Krok 2:

Wlej wymaganą ilość wody do garnka do gotowania kompotu. Użyję emaliowanej patelni. Lepiej nie brać aluminium, aby nie wystąpiła reakcja utleniania z sokiem jagodowym. Postaw rondel z wodą na ogniu i zagotuj.
Krok 3:

Podczas gdy woda się nagrzewa, przygotuj jagody. Włóż je do głębokiej miski i zetrzyj jagody moździerzem lub zmiel blenderem zanurzeniowym. W tym momencie nadal przykrywam miskę ręcznikiem, aby nie latały rozpryski jagód.
Krok 4:

Gdy woda się zagotuje, wlej przygotowany cukier do rondla i wymieszaj, aby całkowicie się stopił.
Krok 5:

Następnie dodaj przygotowane jagody żurawiny do garnka i wymieszaj. Włóż garnek do ognia i zagotuj kompot.
Krok 6:

Z jagodami nie gotuj kompotu. Natychmiast zdejmij z ognia. Dlaczego nie gotować? Podczas długiego gotowania znikają wszystkie korzystne właściwości żurawiny. A to nie jest dla nas dobre. Dlatego doprowadzono do wrzenia i natychmiast usunięto z ognia. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 7:

Odcedź schłodzony kompot i wlej do karafki. Wlej do szklanek i poczęstuj się. W upalny dzień możesz dodać trochę pokruszonego lodu do szklanki. Miłego poczęstunku!
w letnie upały zimny kompot żurawinowy jest cudownie orzeźwiający. Podczas gotowania możesz dodać do niego gałązkę mięty. Doda smaku świeżości i lekkości.
zimą podczas gotowania takiego kompotu można dodać przyprawy-cynamon,imbir, goździki, kardamon. Taki napój, na gorąco, szybko cię rozgrzeje i napełni witaminami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g






