kompot żurawinowy

bardzo zdrowy napój wzmacniający odporność. Przygotowanie kompotu żurawinowego nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Ale korzyści i przyjemność z jego używania są nieocenione. A jak to zrobić, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
35 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny i zdrowy kompot żurawinowy, potrzebujesz tylko trzech składników. Bezpośrednio sama żurawina, cukier i woda. Możesz zmienić proporcje według własnych upodobań, w zależności od ilości kompotu i stężenia napoju, który chcesz uzyskać. Przed rozpoczęciem gotowania posortuj jagody żurawiny z gałązek i liści. Dobrze spłucz je pod bieżącą wodą z kurzu. Nawiasem mówiąc, jagody mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wymaganą ilość wody do garnka do gotowania kompotu. Użyję emaliowanej patelni. Lepiej nie brać aluminium, aby nie wystąpiła reakcja utleniania z sokiem jagodowym. Postaw rondel z wodą na ogniu i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy woda się nagrzewa, przygotuj jagody. Włóż je do głębokiej miski i zetrzyj jagody moździerzem lub zmiel blenderem zanurzeniowym. W tym momencie nadal przykrywam miskę ręcznikiem, aby nie latały rozpryski jagód.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy woda się zagotuje, wlej przygotowany cukier do rondla i wymieszaj, aby całkowicie się stopił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj przygotowane jagody żurawiny do garnka i wymieszaj. Włóż garnek do ognia i zagotuj kompot.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z jagodami nie gotuj kompotu. Natychmiast zdejmij z ognia. Dlaczego nie gotować? Podczas długiego gotowania znikają wszystkie korzystne właściwości żurawiny. A to nie jest dla nas dobre. Dlatego doprowadzono do wrzenia i natychmiast usunięto z ognia. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź schłodzony kompot i wlej do karafki. Wlej do szklanek i poczęstuj się. W upalny dzień możesz dodać trochę pokruszonego lodu do szklanki. Miłego poczęstunku!

w letnie upały zimny kompot żurawinowy jest cudownie orzeźwiający. Podczas gotowania możesz dodać do niego gałązkę mięty. Doda smaku świeżości i lekkości.

zimą podczas gotowania takiego kompotu można dodać przyprawy-cynamon,imbir, goździki, kardamon. Taki napój, na gorąco, szybko cię rozgrzeje i napełni witaminami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy