ryż z mieszanką meksykańską

w pośpiechu, bardzo smaczne, bardzo proste, łatwe, satysfakcjonujące! Ryż z mieszanką meksykańską okazuje się niezwykle smaczny! Jest to kompletne danie, które można wykorzystać jako dodatek do mięsa, kurczaka. Nadaje się na post, dla wegetarian, dla innych ograniczeń żywieniowych. Szybko i smacznie!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 75 % 18 g
115 kcal
IG: 28 / 72 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z mieszanką meksykańską? Przygotuj odpowiednie składniki. Wybierz mieszankę meksykańską szczególnie ostrożnie, ponieważ smak gotowego dania będzie zależeć od jej jakości - kawałki warzyw powinny być całe, nie zamrożone, moja kompozycja obejmuje kukurydzę, paprykę, zieloną fasolkę, groszek i marchewkę. Jeśli brakuje niektórych składników, można je dodać do świeżej patelni. Chociaż zestaw warzyw jest kwestią gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim dokładnie opłucz ryż i zagotuj w dużej ilości wody (Około 1:3, nie mniej), każdy rodzaj ryżu nadaje się do tego dania - dziś mam okrągły. Gotuj ryż do miękkości w osolonej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Równolegle umieść patelnię z olejem roślinnym, aby się rozgrzała, a tymczasem posiekaj małą cebulę obraną z łuski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę na złoty kolor, posiekaj obrany czosnek. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj czosnek na patelnię i wymieszaj - natychmiast odda swój smak. Nie pozwól, aby czosnek się przypalił, w przeciwnym razie smak gotowego dania zostanie zepsuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mrożoną mieszankę meksykańską do cebuli z czosnkiem na patelnię i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj warzywa na średnim ogniu przez około 10 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Musimy ugotować warzywa. Próbuj okresowo.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól do gulaszu warzywnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieprz. Zwykle wolę używać świeżo zmielonego pieprzu, jest o wiele bardziej aromatyczny!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie ryż na pewno już się ugotował, więc spuść z niego nadmiar wody do durszlaka. Możesz trochę spłukać ryż pod strumieniem zimnej wody - w ten sposób okaże się kruchy. Dodaj ugotowany ryż na patelnię do warzyw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj warzywa i podgrzej je jeszcze przez 1 minutę - a pyszny obiad jest gotowy, wezwij domowników do stołu!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby posyp naczynie świeżymi posiekanymi ziołami już na talerzu. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Meksykańska mieszanka mrożona - 72   kcal/100g

Podobne przepisy