Szurpa jagnięca w kotle na ognisku

najsmaczniejsze i najbardziej satysfakcjonujące jedzenie przy ognisku! Szurpa jagnięca w kotle jest dobra, gdy planowane są spotkania w naturze lub piknik. Spróbuj zrobić tę bogatą zupę z mięsa i warzyw. Takie danie na pewno nie pozostawi obojętnym Ciebie i gości!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 17-23 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 27 % 3 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować szurpę jagnięcą w kotle? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania shurpy. Jakie jest lepsze mięso? Najsmaczniejsza shurpa pochodzi z jagnięciny. Użyj mięsa na kości, aby uzyskać bardziej bogaty bulion i miąższ. Wziąłem średniej wielkości łopatkę jagnięcą. Warzywa najlepiej stosować sezonowo, są jaśniejsze i bogatsze w smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kocioł i rozgrzej się na silnym ognisku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie dobrze opłucz mięso w czystej wodzie i pokrój na średniej wielkości kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej rafinowany olej roślinny do gorącego kotła, rozgrzej go.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj obraną małą cebulę do kotła, smaż na złoty kolor. Za pomocą łyżki cedzakowej posmaruj wszystkie krawędzie kotła olejem. Uważaj, aby się nie poparzyć!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij jagnięcinę do kotła, smaż na silnym ogniu przez około 10 minut. Następnie wlej wodę do mięsa, zagotuj wszystko, a następnie usuń powstałą pianę. Przykryj kocioł pokrywką i gotuj mięso prawie do miękkości (Zajęło mi to półtorej godziny). Staraj się utrzymywać ogień pod kotłem na średnim poziomie, aby woda nie zagotowała się zbytnio (woda powinna stale bulgotać, jeśli tak się nie stanie, zwiększ ogień).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania mięsa nadszedł czas, aby przygotować wszystkie inne składniki. Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Dokładnie umyj warzywa i zioła w czystej wodzie. Pokrój duże ziemniaki na średnie kawałki, pozostaw małe w całości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój marchewki w kostkę, uwolnij dużą paprykę z nasion i łodygi, pokrój owoce piórami. Pozostaw małe papryki w całości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po określonym czasie sprawdź, czy jagnięcina jest gotowa w kotle. Powinien stać się miękki, jeśli mięso jest nadal twarde(a dzieje się tak, jeśli Baran nie był młody), a następnie jagnięcinę przez jakiś czas przy ognisku. Zobacz w ten sam sposób, czy podczas gotowania nie zagotowało się zbyt dużo bulionu. Tym razem płyn stał się przyzwoicie mniejszy, więc dodałem trochę wrzącej wody do kotła. Wyślij ziemniaki do shurpy. Zmaksymalizuj ogień pod kotłem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj marchewkę i paprykę do zupy. Sól do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj wszystko. Po ugotowaniu gotuj warzywa przez około 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj cebulę i czosnek niezbyt grubo, przygotuj zirę (w przepisie zastosowano również przyprawę kaukaską i szczyptę mielonej kolendry).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój pomidory w kliny. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów, Zwykle tego nie robię.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyślij cebulę, czosnek, pomidory i wszystkie przyprawy do kotła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Delikatnie wymieszaj wszystko i gotuj, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pozostały ostatnie poprawki-dodaj zielenie do gotowej shurpy. Bazylia, kolendra, pietruszka i szczypiorek bardzo dobrze pasują do zupy. Drobno posiekaj cebulę i natkę pietruszki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kolendra i bazylia mają jasny smak, kawałki tych ziół w zupie nie zawsze są lubiane przez wszystkich, dlatego sugeruję odejście od standardowego serwowania tych warzyw w pierwszych daniach. Zbierz bazylię i kolendrę w pęczek, zawiąż na łodygach czystą nitką (pozostaw jedną krawędź nici wystarczająco długą).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyślij & quot; bukiet & quot; zieleni do kotła, pozostaw jedną krawędź nici zwisającą z kotła.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Łyżką cedzakową zanurz warzywa w bulionie, przykryj kocioł pokrywką i pozostaw w ten sposób na 5-7 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie usuń wiązkę zieleni z shurpy, ciągnąc za długą krawędź nici. W rezultacie w zupie nie ma zieleni, a oszałamiający i apetyczny aromat jest obecny.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Shurpa jest gotowa! Usuń węgle spod kotła i pozostaw zupę do zaparzenia. Im dłużej shurpa stoi, tym smaczniejszy będzie. Przed podaniem każdemu na talerzu zasugeruj posypanie posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Pieprz według uznania.

   nasza szurpa była gotowa na obiad, po posiłku w kotle zostało jeszcze trochę zupy. Drugiego dnia zapach dymu pojawił się intensywniej w szurpie, a jedzenie stało się jeszcze smaczniejsze.

musisz spróbować!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy