Ptasie Mleczko bez cukru na agarze agarowym PP domowej roboty

najsmaczniejszy, delikatny, zwiewny, na świątecznym stole! Ptasie mleczko bez cukru na agarze agarowym PP domowej roboty dzięki dodaniu miodu ptasie mleczko jest bardzo aromatyczne, a dzięki czarnej porzeczce jest również jasne, spektakularne. A przygotowanie go nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać na początku!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 36 g
177 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 21 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pianki bez cukru na agarze agarowym? Przygotuj jedzenie. Weź taką ilość jabłek, aby obrane razem z jagodą ważyły ~ 400 gramów. Lepiej jest wziąć grubszy miód, byłem bardzo płynny, to trochę przeszkadzało.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jabłka, osusz. Obierz je, usuń rdzeń. Pokrój jabłka na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię z grubym dnem, odmierz jabłka na wadze wraz z porzeczkami, powinno być 410 gramów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj owoce do puree. Można to zrobić w dowolny sposób-w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub po prostu na kuchence. Gotowałem na kuchence, na najmniejszym ogniu. Zajęło to około 15 minut. Jabłka powinny stać się miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą blendera zmiksuj puree, aż będzie gładkie. Jeśli puree jest płynne, ugotuj je jeszcze trochę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodatkowo przetarłem tłuczone ziemniaki przez sito, aby pestki porzeczki nie wpadły do pianek. Odmierz 155 gramów gotowego puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Miód podziel na dwie części — odpowiednio 150 i 210 gramów. Dodaj 150 gramów do przecieru owocowego, wymieszaj i pozwól mieszaninie ostygnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ze względu na to, że miałem bardzo płynny miód, moje puree okazało się również płynne, a gotowe pianki trochę się rozmazały. W przypadku grubszych tłuczonych ziemniaków tak się nie stanie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Agar-agar napełnij zimną, czystą wodą. Pozostaw na 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel białko na dwie części. Ubij jedną połowę mikserem, aż będą strome szczyty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż schłodzone puree do innej miski. Dodaj do niego bratnią duszę białka (nie ubitego). Rozpocznij ubijanie mieszanki z dużą prędkością miksera. Rozjaśni się i zwiększy rozmiar.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj bitą połowę. I kontynuuj ubijanie. Następnie, jeśli nie masz miksera planetarnego, będziesz potrzebować pomocnika. Dodaj pozostały miód (210 gramów) do wiadra z agarem agarowym. Umieść kadzi na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić agar do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zagotować. Gotuj syrop przez 1 minutę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej gorący syrop do ubijanej masy owocowej. Wlać grubą strużkę, z dala od boków miski, aby syrop szybko się nie ochłodził. Agar zaczyna żelować już w 40 stopniach. Musisz z nim szybko pracować.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po dodaniu syropu ubijaj mieszaninę przez kolejne 2-3 minuty. Stanie się znacznie lżejszy i znacznie wzrośnie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś mieszaninę do worka do szprycowania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść pianki w postaci róż na wcześniej przygotowanym pergaminie. U mnie z powodu płynnego miodu trochę się rozmazały, ale potem nadal dobrze zamarzły. Pozostaw pianki do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na około 20 godzin. Następnie połącz je połówkami. Aby zapobiec przywieraniu pianek, możesz posypać je skrobią.

okazało się, że to naprawdę pyszne pianki! Trochę lepki, ale nie od razu zgadłem o skrobi. Im dłużej leży, tym staje się silniejszy.

dlaczego agar-agar czasami nie twardnieje, jak prawidłowo z nim pracować i uniknąć irytujących błędów, a także wszystkich subtelności gotowania różnych potraw z tą żelującą substancją przeczytaj artykuł o agar-agar .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

podczas ubijania mikserem upewnij się, że cała objętość białek jest zaangażowana w proces ubijania (mieszadło powinno dostać się na dno naczynia), w przeciwnym razie może się okazać, że białka pozostaną płynne na dole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy